Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България отново са отрицателни, показва

...
Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България отново са отрицателни, показва
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции отново са на червено

Преките задгранични вложения (ПЧИ) в България още веднъж са негативни, демонстрира статистиката на Българска народна банка. През май минусът е 2,8 млн. евро, а общо за първите пет месеца на годината приключването на външни капитали от България е чисто 55,8 млн. евро, като размерът им е със 147,1 млн. евро по-малък от регистрираните инвестиции за същия интервал на предходната година (положителен в размер на 91,2 млн. евро). Месец май е първият, при който всички типове вложения - дялов капитал, реинвестирана облага и дългови принадлежности, са с негативни стойности или са нула. Това значи, че акциите с задгранична благосъстоятелност теглят вложенията си в България или в най-хубавия случай не реинвестират облагата си.

Дяловият капитал през май е намалял с 1,2 млн. евро, а дълговите принадлежности - с 1,6 млн. евро. През април най-малко заемите, давани от фирмите майки, растяха доста и по този начин компенсираха ненапълно слабото показване на реинвестираната облага и дяловия капитал. По предварителни данни реинвестираната облага (показваща каузи на задграничните вложители в настоящата облага или загуба на сдружението на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е негативна и възлиза на 173,3 млн. евро при позитивна стойност от 81,5 млн. евро за януари - май 2018 година

Дяловият капитал (изтеглени парични и апортни вноски и запасите на български сдружения, както и постъпления/плащания по покупко-продажби с недвижими парцели в страната) е с негативни стойности - 539,2 млн. евро за първите пет месеца на тази година. Той е по-нисък с 293,1 млн. евро в съпоставяне със същия интервал на 2018 година, когато беше негативен в размер на 246,1 млн. евро.

Според предварителните данни на Българска народна банка по перото " Реинвестиране на облага ", която демонстрира каузи на задграничните вложители в настоящата облага или загуба на сдружението на база на счетоводни данни, от януари до май е на минус със 173,3 млн. евро, при позитивна стойност от 81,5 млн. евро преди година.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР