Прекарваме много време в мислене и прогнози за близкото бъдеще

...
Прекарваме много време в мислене и прогнози за близкото бъдеще
Коментари Харесай

Експерти прогнозират как ще изглежда бъдещият супер-континент на Земята

Прекарваме доста време в мислене и прогнози за близкото бъдеще на планетата. Ще започва ли Изкуственият разсъдък нуклеарна война до 2040 година? Ще живеем ли на Земята до 2100 година? Но какво ще кажете за едно необозримо по-далечно бъдеще – каква ще бъде Земята след, да речем, 200 милиона години?

Учените са единомислещи, преди всичко, геологията сигурно няма да бъде същата. Според интернационален екип от откриватели нашата, планета е на към 200 до 250 милиона години от основаването на нов супер континент – голяма земна маса, състояща се от седемте континента, които познаваме през днешния ден. Учените считат, че имат много добра концепция по какъв начин ще наподобява бъдещата Земя с един супер-континент.

Земната кора се състои от 12 тектонични плочи, които са в непрекъснато, доста постепенно придвижване. Всички тези плочи се събират и по-късно се разделят в цикъл, който трае към 400 до 600 милиона години. Последният път, когато плочите са се събрали е бил преди към 310 милиона години, преди времето на динозаврите. Тогава те са формирали супер континента Пангея.

За да схванат по какъв начин може да наподобява идващият супер континент, откривателите са анализирали историята на тектониката на земната плоча и тектонската активност, която се прави сега. От това те излизат с настройка на четири вероятни сюжета за бъдещи супер континенти, които те назовават Новопангея, Пангея Ултима, Аурика и Амазия (Novopangea, Pangea Ultima, Aurica и Amasia).

Изследователите считат, че Новопангея е най-вероятният сюжет, защото това ще бъде резултатът от днешните условия, които не престават да се развиват през идните 200-300 милиона години. Останалите три сюжета биха били осъществени единствено вследствие на забележителна смяна в тектониката на земните плочи, под въздействието на някои аномалии във вътрешната част на планетата, само че това, най-малко от днешна позиция е доста малко евентуално.

Макар че, несъмнено, няма да бъдем очевидци на тези промени и няма да забележим кой от тези сюжети – в случай че има такива – в действителност ще се реализира, откривателите не са подхванали този план просто за развлечение. Както означават създателите в публикация, оповестена в изданието The Conversation:

„ Проучването на тектонското бъдеще на Земята ни принуждава да прокараме границите на нашите познания и да обмислим процесите, които оформят нашата планета в дълъг интервал от време. Това също ни кара да мислим за системата на Земята като цяло и повдига редица други въпроси – какъв ще бъде климатът на идващия супер континент? Как ще се поправя циркулацията на океана? Как ще се развие и приспособява животът? Това са доста от въпросите, които в допълнение движат границите на науката, тъй като те движат и границите на нашето въображение “, пишат създателите на прогнозата.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР