Прекаляването с кофеин, месо, плодове и безалкохолни може да доведе

...
Прекаляването с кофеин, месо, плодове и безалкохолни може да доведе
Коментари Харесай

Вредим на бъбреците, без да знаем

Прекаляването с кофеин, месо, плодове и безалкохолни може да докара до формиране на камъни
В топлото време се разхлаждаме със студени питиета, къпем се в студена вода, ядем доста плодове, само че не си даваме сметка, че по този начин повреждаме бъбреците си.

Студено кафе

Вкусното айс-кафе, фрапе, колд брю и други сходни са рискови не с това, че са студени, а тъй като ги възприемаме не като кафе, а като коктейл и не се ограничаваме в количеството им. А кофеинът в тях оказва своето въздействие на организма, без значение под каква форма го одобряваме. Честата консумация на кофеинови питиета усилва риска от камъни в бъбреците. Факт е, че кафето е в положение да се свързва в храносмилателния тракт с калция и по-късно се изхвърля от бъбреците под формата на солно съединяване. Затова би трябвало да контролирате какъв брой кафе пиете и, в случай че е допустимо, да го замените със сокове или елементарна негазирана вода.

Много месо

Сбирките на барбекю носят освен наслаждение от релаксацията, само че и неприятни последствия. Грешката е, че не всеки прибавя задоволително зеленчуци в чинията с месо. Диетата с високо наличие на протеини и нищожно количество фибри, които се съдържат в зеленчуците и плодовете, основава условия за развиване на уролитиаза (камъни в бъбреците). Важно е да следвате правилото: в случай че една трета от чинията е месо, тогава две трети би трябвало да са зеленчуци.

Плуване в студена вода

Само по себе си къпането в незадоволително затоплена вода няма да аргументи заболяване, само че ще сътвори условия за възникването му. Преохлаждането се възприема от нашия имунитет като предизвикателство и тест за устойчивост на тялото. Дамите са изложени на необикновен риск: заради анатомичните особености на женското тяло патогенната флора бързо навлиза в пикочния мехур и съществува риск от развиване на цистит. За да се предпазите, е значимо след плуване да се преоблечете със сухи облекла.

Липса на течности

Малкото количество изпита течност вреди на тялото ни освен през лятото, само че и по всяко друго време. Обемът й нормално би трябвало да бъде 1,5–2 литра в денонощието, а в горещо време е по-добре да се пие до 2,5–3 л (за средностатистически човек с тегло 80–90 кг). Ако не спазвате това предписание, рискувате да получите камъни в бъбреците.

Скутери и колела

Скутери, колела и скейтбордове могат елементарно да доведат до рухване, което да повреди бъбреците. Основният признак е кръв в урината. Ако я забележите, би трябвало неотложно да се консултирате с доктор.

Газирано и плодове



Колкото и да са потребни плодовете, не забравяйте, че в тях има доста фруктоза, която покачва риска от камъни в бъбреците.

През лятото забравяме, че захарта се съдържа в съвсем всички артикули към нас. Следователно е доста елементарно да загубим надзор върху количеството захар, което консумираме. Всички сладки газирани питиета са с високо наличие на фруктоза. Това е една от главните храни, които водят до затлъстяване. То, от своя страна, води до повишение на кръвното налягане и нарушена бъбречна функционалност. Фруктозата също по този начин покачва риска от развиване на камъни в бъбреците. Ето за какво, в случай че въпреки всичко желаете да се разхладите, най-добре е да изпиете вода с лимон. Лятото е времето да не се ограничавате в количеството употребявани плодове. Но не забравяйте, че те съдържат доста фруктоза, за вредата от която към този момент казахме. Затова е по-добре да ги ядете след главните ястия и преди 18 часа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР