Преждевременната смърт на принцесата се превърна в една от най-големите

...
Преждевременната смърт на принцесата се превърна в една от най-големите
Коментари Харесай

Грейс Кели и нейната приказка с нещастен край

Преждевременната гибел на принцесата се трансформира в една от най-големите мистерии на Холивуд и на Монако Блестящата актриса се отхвърля от кариерата и американското си поданство, с цел да стане примерна брачна половинка на краля


Животът й е холивудската приказка, която тя придвижи в действителния свят, омъжвайки се за принц. Но в последна сметка Грейс Кели, принцесата на Монако, беше единствено човек. Колата й пропадна в пропастта на 13 септември 1982 година На идващия ден тя беше оповестена за мъртва. Беше на 52 години.Коя е дамата, която наподобява, че е получила цялото допустимо благополучие на света, само че приказката й приключва с трагичен край, написа biography-com.

Грейс Патриша Кели е родена на 12 ноември 1929 година във Филаделфия, Пенсилвания. Баща й е първенец по гребане, печели три златни олимпийски медала за тима на Съединени американски щати. Развива сполучлив бизнес за произвеждане на тухли.  Майка и Маргарет Катрин Майер е първият треньор на женските тимове по атлетика в Университета на Пенсилвания. Грейс е третото от четири деца, кръстена е на сестрата на татко си, която умира доста млада.Кели мечтае за сцената още от дете. Чичо й Джордж Кели, драматург и притежател на премията „ Пулицър “, я предизвиква да се издигне в актьорската кариера. Ранна кариера в Ню Йорк След гимназията Кели се записва в Американската академия за трагични изкуства. Като студентка тя се появява в реклами за цигари Old Gold и на кориците на списания като Cosmopolitan и Redbook.

Последното й присъединяване в Академията е във " Филаделфийска история " - роля, която по-късно ще повтори в акомодация на огромния екран през 1956 г.След като приключва Академията на 19 година, Кели търси кариера в Бродуей, само че й е мъчно.  Скоро открива, че филмът е по-подходящ за нейния гений и се мести в Холивуд. Участва в 11 кино лентата и над 60 телевизионни продукции. Блясъкът на славата

Гари Купър открива Кели на снимачната площадка на първия й филм – „ Четиринадесет часа “ (1951), когато тя е на 22 години. Той я урежда да изиграе доста младата му брачна половинка в High Noon (1952) - уестърн,  който й отваря пътя на звездите.След това Кели се появява в Mogambo (1953), филм, който се снима в Кения, с присъединяване на Кларк Гейбъл и Ава Гарднър. Кели има връзка с Гейбъл по време на фотосите. Могамбо е  повратна точка в кариерата й: тя е номинирана за първата си си премия Оскар.Кели отхвърля функции, с цел да може да работи със своя предстоящ другар и наставник Алфред Хичкок. През 50-те години прави три кино лентата с именития занаятчия на хоръра: Заден прозорец (1954). ), Наберете M за ликвидиране (1954) и За да хванете апаш (1955). Хичкок счита Кели за въплъщение на съдбовната жена с нейната хубост, жанр и „ полова грациозност “.През 1954 година Кели печели ролята на Джорджи Елгин в The Country Girl. Това не е блестяща роля, играе мрачната и подценявана брачна половинка на пияч. Но печели Оскар, побеждавайки Джуди Гарланд. Брак с принц Рение.



В този миг от кариерата си Кели е измежду най-добре платените и уважавани актриси в света. През 1955 година тя е на филмовия фестивал в Кан. По време на фотосесия се среща с принц Рение III от Монако, който си търси младоженка. Защото в случай че няма правоприемник, Монако ще стане част от Франция. Принцът разказва идеалната младоженка по този начин: " Виждам я с дълга коса, развявана от вятъра, с цвят на есенни листа. Очите й са сини или виолетови, със златни петна. " Пресата е очарована от ухажването им, пресъздава го като баснословен романс.След като се омъжва за принц Рение на 19 април 1956 година на обилна цереония, Кели изоставя актьорската си кариера, с цел да стане принцеса и брачна половинка. От нея се изисква да се откаже от американското си поданство, а принц Рение не разрешава филмите й в Монако.Кралската двойка има три деца: принцеса Каролайн, принц Алберт и принцеса Стефани. Въпреки многото опити на режисьорите да примамят принцеса Грейс назад във филмовата промишленост, тя се съпротивлява, прегръщайки новата си роля като параден водач в Монако и се включва в доста културни и благотворителни организации.

Фаталната злополука

Когато за първи път светът чува за трагичния случай, не е обявено, че пострадванията й са животозастрашаващи. Новината за нейната гибел на 14 септември провокира потрес както в родната Америка, по този начин и в Монако, където тя прекарва последните 26 години от живота си.По това време Грейс би трябвало да помогне на най-малката си щерка, принцеса Стефани, тогава на 17, да стартира учебно заведение в Париж. Вместо това на 18 септември е оплаквана от Нанси Рейгън, принцеса Даяна и Кари Грант в катедралата в Монако. 75-минутната погребална работа е гледана от към 100 милиона фенове по малкия екран.Официално като причина за гибелта й са посочени два инсулта. Семейството взема решение да разреши прекъсването на системите, поддържащи живота й, защото е в мозъчна гибел, съгласно Washington Post.Но десетилетия по-късни към момента пораждат въпроси към преждевременната гибел на Кели, която се трансформира в една от най-големите мистерии, както на Холивуд, по този начин и на европейската монархия, написа biography.com.

Защо Кели кара?

Принцесата в никакъв случай не е била огромен почитател на шофирането. Така че фактът, че тя е зад кормилото в този съдбоносен ден, по пътя от фамилната плантация в Рок Агел във Франция към двореца в Монако, е необичайно. Разстоянието е  единствено 12 благи, само че шофирането лишава към 40 минути заради криволичещия път.Стефани стартира да учи в парижкото учебно заведение в сряда, двете с майка й имат билети за трен, с цел да заминат дружно. И подготвят багажа. Кели носи цяла камара с рокли и ги поставя на задната седалка, а прислужницата прибавя и няколко кутии. Тъй като облеклата са откъм гърба, няма място за други пасажери.Затова Кели споделя, че ще кара сама. Шофьорът настоя да ги откара и да се върне за роклите, само че Кели е упорита, съгласно фрагмент от „ Рение и Грейс: Интимен портрет в Чикаго Трибюн “ на Джефри Робинсън.

Как колата пада в пропастта?

По пътя има изострен завой от 150 градуса - и тъкмо там нешата се объркват. Ровърът минава през защитната стена и се свлича 120 фута надолу по ската.Първоначално се появяват клюки, че Стефани, която оцелява при случая със счупена ключица и ребра, може да е карала, макар че е малолетна и неправоспособна. Тази доктрина стартира локален гражданин, който споделя, че е видял момичето начело, а дамата откъм гърба. Но други двама очевидци настояват, че Кели е карала.Стефани проговаря чак през 2002 година „ Не съм карала, това е ясно “, споделя тя пред Paris Match. „ Майка ми беше катапултирана на задната седалка... Вратата на пасажера беше изцяло разрушена – излязох от единствената налична страна, тази на водача. ” Карат ли се Кели и Стефани преди злополуката?

Друг слух гласи, че Кели е била разсеяна, тъй като тя и Стефани са се скарали, откакто като тийнейджърката е поискала да се омъжи за гаджето си по това време - сина на артиста Жан-Пол Белмондо, водач на спортна кола, на име Пол. Но Стефани споделя, че полемиката им е била нещо персонално сред тях двете, „ избрани секрети, избрани облици, избрани неща за тази история, които принадлежат на сърцето ми “. Спирачките на колата ли отхвърлят?

Колата е тръгнала към пропастта без спирачен път, като от самото начало скоростта се е ускорявала. Свидетел, каращ зад нея споделя, че не е видял стоповете да светят.„ Опитах всичко - даже дръпнах ръчната спирачка. Обърка ли майка ми педала на спирачката с газта? Не знам ", споделя Стефани.Според някои отчети спирачките на 11-годишния Rover са отказали. Инженери от компанията се включат в следствието. Не са открити неизправности по автомобила.Но едно се знае сигурно: нито една от двете пътнички не е била с защитен колан.

Кели била ли задоволително здрава, с цел да кара?

Последните седмици на лятото не са били лесни за принцесата. Появяват се известия, че тя е с високо кръвно налягане (по-късно това е отречено) и че минава през менопауза.„ Тя не се усещаше доста добре “, споделя по-голямата й щерка принцеса Каролайн пред Chicago Tribute. „ Тя беше необикновено изтощена. Лятото беше доста натоварено. Тя не беше спряла да върви на събития през цялото лято. Никога не го е споменавала, нито се е оплаквала, само че не е била в добра форма. " Стефани си спомня, че по време на шофирането майка й се е оплакала от главоболие. Получила ли е неочаквана болежка, от която й е притъмняло и е позволила колата да падне в пропастта?

Защо тежестта на положението й в началото е било подценена?

Д-р Луис Шатлен от болничното заведение в Монако, който лекува Кели, споделя, че е претърпяла два инсулта - един преди случая, а по-късно различен. И че  възможностите й за оцеляване са били ниски, съгласно Washington Post.Но не това научи светът. Първоначално формалната информация бе, че има счупени крака. Всъщност сериозността на казуса е толкоз прикрита, че даже на чиновниците в двореца е казано да продължат ваканциите си. Някои от членовете на личния състав схващат за инсулта два дни след гибелта на принцесата от известие по радиото.Остава неразбираемо дали новината е била целеустремено омаловажена или сериозността на обстановката не е била осъзната. Двама лекари разясняват, че не утвърждават метода, по който е лекувана Грейс. Д-р Жан Дюплей, неврохирург в Ница, споделя пред Ню Йорк Таймс, че „ официални съобщения са били административни, а не медицински бюлетини “, до момента в който доктор Жан Шателен, хирург в болничното заведение в Монако, където умира Кели, счита, че известията са „ безсмислени ”.

Правилната процедура ли е изпълнила болничното заведение?

Дюплей отбелязва, че когато е бил извикан в болничното заведение в 12:30 часа след случая (тя е била откарана към 10:30 часа), на Кели е била сложена упойка, тъй че е било невероятно да бъде преместена в клиника със скенер. По-късно денем тя минава през скенер, който разкрива мозъчния кръвоизлив. Чак тогава излиза наяве какъв брой тежко е ситуацията. Дали едно по-ранно сканиране би трансформирало нещата? Това постоянно ще остане въпрос, само че лекарите упорстват, че е направено в подобаващия миг.Около 18 часа във вторник, 14 септември 1982 година, стопира поддръжката на живота на Кели и тя е оповестена за мъртва.Решението е взето от брачна половинка й принц Рение III и в съгласие с децата Каролайн и Алберт II. (На Стефани е казано за гибелта на майка й два дни след случая, защото тя не се е възстановила от пострадванията.)Грейс към този момент е в мозъчна гибел и околните й не желаят да я поддържат изкуствено жива. След към четири часа съвещания те вземат сложното решение.

Защо има толкоз доста теории на конспирацията в продължение на години?

Години след нещастието през 1982 година не престават да се появяват версии за това какво в действителност се е случило в този ден. Но принц Райнер III ги приписва на медиите, които се пробват да си вдигнат тиражите с тайни заглавия. „ Те направиха всичко допустимо, с цел да продължат историята и не демонстрираха човешко съчувствие към болката ни. Беше извънредно “, споделя принцът, който умря през 2005 година „ Когато пресата измисля история за мафията, която желае да убие Грейс — въпреки че за миг не мога да схвана за какво мафията би желала да я убие — в случай че имаше някакво пояснение, което изглеждаше даже единствено минимум допустимо, бих споделил -  добре. Но когато не престават да повтарят историята, че Стефани е карала и знаят, че не е правилно, когато знаят, че е потвърдено, че тя не е карала, това наранява всички нас ".Макар че са минали доста години, на Стефани още й е тежко от загубата на майка й. „ Имаше толкоз доста магия, която заобикаля мама, че по някакъв метод тя съвсем спря да бъде човек “, споделя тя пред Chicago Tribune. „ Беше мъчно за хората да одобряват, че тя може да направи нещо толкоз човешко като да претърпи автомобилна злополука. Хората смятаха, че аз би трябвало да съм го предизвикала, тъй като тя беше прекомерно съвършена, с цел да направи нещо сходно. Няма по какъв начин да не се чувстваш отговорен. ”

С какво Кели искаше да бъде запомнена?

Въпреки че принцесата рядко дава изявленията, тя организира прям диалог с Пиер Селинджър на 22 юни 1982 година - по-малко от три месеца преди гибелта си. Той я пита: „ Знам, че е прекомерно рано да си задаваш въпроса, само че в един миг някой ще ти го зададе. Как ще искаш да бъдеш запомнена? " След пауза и съмнение Кели споделя: „ Предполагам, че най-много моите деца и техните деца ще ме запомнят. Бих желала да ме запомнят по какъв начин си правя добре работата, по какъв начин съм разбираща и блага. ”На въпрос дали желае нейната актьорска кариера да е определяща за живота й, тя отговаря  непретенциозно: „ Постигнах задоволително в моята кариера. Имам огромен шанс в кариерата си и това ми харесва. Но не мисля, че бях задоволително приключена като артист, с цел да бъда запомнена с това. Бих желала да ме запомнят като заслужен и грижлив човек. ”Селинджър пита за какъв различен живот е мечтала. „ О, има доста неща “, споделя тя. „ Ако трябваше да се възродявам, мисля, че щях да се върна като едно от кучетата ми. Имат доста благополучен и  елементарен живот. ”През 2016 година принц Албер II купи дома в региона на Ийст Фолс във Филаделфия, издигнат през 1928 година, където е живяла в детството си Грейс Кели. По остарели фотоси принцът го възвърне в първичния му тип. Албер II прекарва там време със фамилията си и също по този начин употребява 2,5-етажната колониална къща като офис на Фондация " Принц Албер II от Монако ". Къщата е хазаин на събитията за фондацията на принцеса Грейс, която дава стипендии на младии гении в театъра, танцовото и филмовото изкуство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР