Преходът към нисковъглеродна икономика като част от нашата борба с

...
Преходът към нисковъглеродна икономика като част от нашата борба с
Коментари Харесай

Какво е планът SET: новият подход на ЕС към нисковъглеродна икономика

Преходът към нисковъглеродна стопанска система като част от нашата битка с изменението на климата е една от най-големите благоприятни условия на нашето време. Като комисар по въпросите на климата и енергетиката задачата ми е да се форсира преходът към чиста сила, като се вкара подобаващата правна, политическа и финансова рамка, която включва съдействие в региона на технологиите за чиста сила чрез новаторския стратегически проект за енергийните технологии (план SET).

Преходът към чиста сила напредва с положителни темпове в Европа. Освен това постигнахме впечатляващ прогрес в укрепването на нашите принадлежности и политики. Европейският парламент и държавните управления на страните от Европейски Съюз се споразумяха за нови, амбициозни цели за 2030 година — минимум 32,5 % за енергийната успеваемост и минимум 32 % за възобновимите енергийни източници. Държавите членки също ще би трябвало да показват свои национални проекти в региона на енергетиката и климата за интервала 2021—2030 година — не изолирано, а като координират тези проекти, с цел да осъществяваме взаимно нашите общи упоритости по най-ефективния метод. Това съставлява действителна добавена стойност на европейско ниво, както и законодателна уредба, подобаваща за 21-ви век.

Технологичното развиване ще играе основна роля при осъществяването на тези задължения, а с цел да се реализира триумф в това отношение ще са нужни големи вложения. Ето за какво последователно даваме по-голяма тежест на потреблението на финансирането от Европейски Съюз като средство за привличане на частни вложения. Отличен образец за това е Планът за вложения за Европа, който води до доста по-ефективна възвръщаемост на обществените вложения. Благодарение на него се следи доста нарастване на броя на плановете в областта на възобновимата сила, както и в други области. Научните проучвания в региона на технологиите за чиста сила също не престават да се употребяват от великодушното финансиране от страна на Европейски Съюз. За в бъдеще предлагаме амбициозна рамкова стратегия за научни проучвания и нововъведения, наречена „ Хоризонт Европа “, в която за климата, енергетиката и подвижността са заделени общо 15 милиарда евро, като се плануват вложения в няколко области в енергийния бранш за подкрепяне на водачите в прехода. Разходите за климата, в това число в поддръжка на прехода към чиста сила, ще получат невиждано огромно внимание в бюджета на Европейски Съюз с помощта на нашето предложение за увеличение на каузи на обвързваните с климата разноски на 25%.

Технологичните провокации обаче могат да бъдат изцяло преодолени само посредством съдействие. Моят метод за реализиране на резултати в региона на научните проучвания и нововъведенията за чиста сила е сходен на следваният метод във връзка с прехода към чиста сила като цяло — можем да насърчаваме нововъведенията и да разпространяваме положителните практики доста по-бързо посредством съгласуван метод, в сравнение с в случай че страните членки работят поединично.

Свързвайки обособените страни, промишлени браншове и научноизследователски институти, проектът SET води до сливане на обществените и частните вложения за да се осъществя на процедура визията за чиста сила. Интегрираният проект SET отразява новата европейска стратегия за научни проучвания и нововъведения в региона на енергетиката, която обгръща цялата енергийна система и слага Европа отпред на идващото потомство нисковъглеродни енергийни технологии, като в същото време води до основаването на работни места, стопански напредък и изгоди за всички.

Намираме се на значим кръстопът, откакто направихме огромна крачка в осъществяването на проекта SET — преди малко одобрихме неговите проекти за осъществяване. В тези проекти се оферират съответни дейности за всяка софтуерна област, подкрепени от обществени и частни вложения. Общо 14 области на деяние, всяка от които включва голям брой обещаващи планове. Участието в тези „ пътни карти за деяние “ е изумително — страните по проекта SET и промишленият бранш са поели задължения на стойност общо 20 милиарда евро. Тези средства ще се влагат в съответни действия за съдействие в допълнение към научноизследователските и иновационните дейности, които страните или индустрията подхващат по своя самодейност.

Като образец може да се уточни утвърденият неотдавна План за осъществяване в региона на океанската сила в границите на проекта SET, чиято цел е да бъдат мобилизирани 1,2 милиарда евро за създаване на стопански жизнеспособна промишленост за произвеждане на сила от вълните и приливите и отливите, която да може да задоволява 10% от потребностите от сила в Европейския съюз към 2050 година

С различен проект за осъществяване ще се подсигурява, че Европа е конкурентоспособна на международния пазар на акумулатори и ще се подкрепят проектите ни за електромобилност и запазване на сила. Постигането на нашите цели за създаване на идващото потомство литиевойонни акумулатори за електромобилност би довело до удвояване на пробега на електрическите транспортни средства при опазване на актуалната стойност на разноските. Разработването на нужните материали и проектирането на кафези също ще докара до огромни индустриални благоприятни условия в Европа.

Днес повече от всеки път битката против изменението на климата се нуждае от групово изпитание. В тази връзка преходът към чиста сила е най-очевидната област, в която би трябвало да си сътрудничим повече, а не по-малко. Нашето съдействие чрез проекта SET е добър образец за това по какъв начин Европейски Съюз работи най-добре в тясно съдействие оттатък националните граници, с цел да се форсира преходът към нисковъглеродна, конкурентоспособна и просперираща стопанска система чрез поощряване на нововъведенията и софтуерните промени.

10-те предпочитани дейности, планувани в проекта SET: 

1. №1 в региона на възобновимите енергийни източници; 
2. Интелигентна резистентност и сигурна енергийна система; 
3. Енергийна успеваемост в промишлеността; 
4. Възобновяеми горива и биоенергия; 
5. Ядрена безопасност; 
6. Интелигентни решения за потребителите; 
7. Енергийна успеваемост на сградите; 
8. Батерии и електромобилност;
9. Улавяне, потребление и предпазване на въглероден диоксид;
10. Към датата на сформиране на текста 10-то деяние към момента не е подкрепено, само че се чака това да стане до края на годината.

Анализът на комисар Канете е възложен извънредно за Оффнюз от Интелдей Солушънс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР