Преговорите за кабинет, които се водят от Росен Плевнелиев и

...
Преговорите за кабинет, които се водят от Росен Плевнелиев и
Коментари Харесай

Кой отсвири Плевнелиев и Паси? Преговорите на карта

Преговорите за кабинет, които се водят от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, са пред неуспех.

Двете парламентарни фракции, на които ГЕРБ най-вече държи - " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", отхвърлиха среща с контактьорите. Хората на Борисов желаят коалиция с Политическа партия и Демократична България, тъй като те в най-голяма степен дават отговор на формулировката " подкрепящи европейското и демократично развиване на България ", " евроатлантически насочени ", " защитаващи фискалната сигурност на страната ".
-->
Това стана известно от мнения на двама депутати - Божидар Божанов и Иван Христанов пред Би Ти Ви. Отказ за присъединяване в срещите пристигна и от Българска социалистическа партия.

По-рано през днешния ден от офиса на някогашния президент изпратиха известие, че диалозите с политическите сили, отговарящи на посочената ориентировка, стартират в четвъртък, само че няма да са за сформиране на държавно управление. Плевнелиев и Паси бяха посочени от ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов като посредници в диалозите с партиите, като крайната цел по думите на Борисов е да бъде формирано постоянно държавно управление.

Бившият министър на електронното ръководство Божанов съобщи, че държавно управление с първия мандат на ГЕРБ няма по какъв начин да бъде подкрепено от " Демократична България ".

" Не си представяме по този начин воденето на диалози и договаряния. Подчертават, че не съставляват никого и диалозите не са за държавно управление. Не виждаме смисъл от присъединяване в такива срещи. Ще отговорим публично за какво няма да отидем на срещата ", уточни Божанов.

По мотив отхвърли за поддръжка на държавно управление на ГЕРБ, той добави, че в тази партия има очевидно недоумение какъв е казусът с прокуратурата.

Божанов добави, че макар някои разлики, " Демократична България " и " Продължаваме промяната " биха могли да изготвят обща управническа стратегия, а поддръжка за групировката на Кирил Петков и Асен Василев няма да бъде отказана, стига да извършва трите условия, към този момент обявени от Христо Иванов.

Божанов изясни и за какво " Демократична България " не отиде на срещата по-рано през днешния ден, инициирана от Българска социалистическа партия, на която бяха разисквани обществени тематики.

" Срещата беше с малко предупреждение. Смятаме, че тези срещи би трябвало да са по-институционални. Избързаха с нея, можеше да се организира в четвъртък и резултатът ще е по-добър. Това не значи, че омаловажаваме тематиката ", сподели Божанов.

Иван Христанов от " Продължаваме промяната " съобщи, че държавно управление с мандат на ГЕРБ няма да бъде подкрепено, само че партията е подготвена да поддържа законодателни начинания, които са с приоритет за България, без значение кой ги внася.

Пред Българска национална телевизия Румен Гечев съобщи, че и Българска социалистическа партия няма да отиде на срещите, като ги дефинира като " неприемлива екзотика ".

" Наемници водят договаряния ", сподели Гечев. Добави, че даже договарянията да се водят от представители на ГЕРБ, решението ще е същото, защото няма по какъв начин социалистите да се коалират с партията на Борисов и Движение за права и свободи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР