Преговорите отнеха седем години и въпреки протестите споразумението беше подписано

...
Преговорите отнеха седем години и въпреки протестите споразумението беше подписано
Коментари Харесай

Търговското споразумение между ЕС и Канада влезе временно в сила

Преговорите лишиха седем години и макар митингите съглашението беше подписано през октомври 2016 година

Още по тематиката
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за СЕТА

Държавният глава единствено проформа извършва едно свое предизборно заричане
18 юли 2017
Запълване на комерсиалния вакуум

Споразумението за свободна търговия Европейски Съюз - Япония показва поръчките на Брюксел за водачество на фона на отдръпналата се Америка на Тръмп
14 юли 2017
Имаме договорка, остава да я узнаем

EK води договаряния за облекчена търговия с 20 страни, само че България е пасивна в дебатите и анализите
7 юли 2017

Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Европейския съюз (ЕС) и Канада (познато още и като СЕТА) краткотрайно влезе в действие от 21 септември. Временното му използване е разследване от неговото утвърждение от страните в Европейски Съюз, изразено в границите на Съвета, както и от Европейския парламент. Окончателното му влизане напълно в действие ще се случи, когато бъде утвърдено от всички страни от Европейски Съюз, за което ще бъдат нужни няколко години. Преговорите лишиха седем години, като имаше редица обвинявания и митинги, че се водят на мрачно и не се дава информация какво тъкмо се договаря. Проблем е и плануванаъа опция гостуващ частен вложител да призове пред интернационален съд страната хазаин за нарушавания на обещаните капиталови условия.
Ползите за двете страни

СЕТА ще разреши постигането на огромни икономии от мита посредством унищожаване им върху 99% от всички тарифни линии, като 98% от тях се отстраняват сега на влизане в действие на съглашението. Това открива нови благоприятни условия за европейските компании за експорт в страната. Изчисленията на Европейската комисия (ЕК) демонстрират, че предприятията от Европейски Съюз ще могат годишно да икономисат 590 млн. евро - сумата, която сега заплащат под формата на мита върху стоките, изнасяни за Канада.

Общата предстояща облага за Европейски Съюз от съглашението се чака да бъде към 9.3 милиарда евро годишно, до момента в който за Канада – към 6.6 милиарда евро, още веднъж по сметки на Европейска комисия. За канадците това значи улеснен достъп до пазар от 500 млн. консуматори и растеж на стопанската система с 12 милиарда канадски $, което се равнява на 80 хиляди работни места.

Общият експорт на страните от Европейски Съюз към Канада би трябвало да нарасне с 24.3%, или 16.5 милиарда евро, до момента в който канадският двустранен експорт ще се увеличи с 20.6%, или 8.6 милиарда евро.

СЕТА ще сътвори нови благоприятни условия за европейските аграрни стопани и производители на храни, като в това време напълно ще бъдат предпазени сензитивните за Европейски Съюз браншове. Европейски Съюз в допълнение отвори пазара си за някои конкурентни канадски артикули по един стеснен и уравновесен метод, като паралелно с това е усъвършенстван достъпът до канадския пазар за значими европейски експортни артикули. Те включват сирене, вино и спиртни питиета, плодове и зеленчуци, както и модифицирани артикули, от които може да се възползват българските компании. Споразумението също по този начин ще отбрани 143 географски означения на Европейски Съюз в Канада, отнасящи се до висококачествени районни хранителни артикули и питиета.
Споразумението също по този начин обезпечава на фирмите от Европейски Съюз най-хубавият достъп, който в миналото е бил предоставян на сдружения отвън Канада, до възлагането на публични поръчки освен на федерално ниво, само че и на провинциално и общинско равнище.

Процедурата

Споразумението беше подписано от страните от Европейски Съюз и от Канада през октомври 2016 година, откакто България и Румъния смъкнаха запасите си, а Народното събрание в белгийската провинция Валония се отхвърли да го блокира. Едно от предизборните обещания на сегашния президент Румен Радев бе да сезира Конституционния съд (КС) за СЕТА в опит да блокира съглашението, само че в последна сметка той не нападна съответни текстове от него, а единствено изиска пояснение по какъв начин се ратифицира подобен контракт. Конституционен съд към момента не се е произнесъл по настояването на президента.

По силата на СЕТА българските и румънските жители, които към този момент са вадили канадска или американска виза, към този момент могат да пътуват свободно до Канада от 1 май. От 1 декември безвизов режим ще има и за всички останали жители на двете страни. Европейският парламент ратифицира СЕТА от името на Европейски Съюз на 15 февруари. Канадският парламент направи това през май. От еврочленките съглашението е утвърдено от Латвия и Дания, а Финландия и Литва са в напреднал стадий за утвърждението му. Предполага се, че този развой в Европейски Съюз ще отнеме няколко години, през които наредбите ще се ползват краткотрайно. Ефектът за България

По мотив влизането в действие на съглашението Европейската комисия популяризира данни за комерсиалните връзки на всяка от страните членки с Канада.

Български експорт на артикули за Канада: 50 млн. евро (2015 г.)
България ще се възползва от премахването на митата върху на практика целия си експорт и по-специално върху следните артикули:

- Машини и електрическо съоръжение
Български експорт за Канада: 11.4 млн. евро. Средните мита, налагани на машините и електрическото съоръжение, са ниски, само че по отношение на някои артикули се ползват високи мита, достигащи до 9%. Освен икономии от митата СЕТА ще даде опция на българските сдружения да избегнат разноските за двойно изпитване с помощта на наредбите за признание на документите за оценяване на сходството в следните браншове: машиностроене, електрически произведения, електронно съоръжение. Тези браншове също ще се възползват от наредбите на ВИТС по отношение на публичните поръчки и придвижването на експерти.

- Оптични уреди и медицински принадлежности
Български експорт за Канада: 2.9 млн. евро. Канадските мита доближават до 8.5%.

- Химични артикули
Български експорт за Канада: 2 млн. евро. Митата като цяло са ниски, само че някои от тях доближават до 6.5%.

- Фармацевтични артикули
Български експорт за Канада: 1.9 млн. евро. Фармацевтичната индустрия заплаща доста ниски мита, само че тя ще се възползва най-много от наредбите на ВИТС по отношение на интелектуалната благосъстоятелност. Протоколът по отношение на взаимното признание на положителните индустриални практики (ДПП) ще улесни търговията в този бранш, като планува опция органите на една от страните по съглашението да одобряват документи за сходство с ДПП, издадени от другата страна.

- Сладкарски и бисквитени артикули
Български експорт за Канада: 2.2 млн. евро. Канадските мита доближават до 15%.

- Сирене
Български експорт за Канада: 1.2 млн. евро. Износът на сирене от Европейски Съюз за Канада е стеснен от частта на Европейски Съюз от съществуваща освободена от мито квота в границите на Световната комерсиална организация. Извън тази квота върху износа се постановат прекомерно високи мита в размер приблизително на 227%, което го прави неконкурентоспособен.

В съглашението се оферират две нови годишни безмитни квоти или непрекъснати тарифни квоти за сирене от Европейски Съюз: 16 800 тона висококачествено сирене (16 хиляди тона в границите на СЕТА и 800 т, които с помощта на съглашението ще бъдат добавени към частта на Европейски Съюз от съществуващата квота в границите на Световната комерсиална организация) и 1700 тона сирене за промишлено произвеждане. Тези количества ще се вкарват последователно в продължение на пет години.

Европейски Съюз също по този начин ще отвори своя пазар за канадските селскостопански артикули. Това ще даде по-голям избор на потребителите. При сензитивните артикули като говеждо и свинско месо либерализирането ще се ограничи до даването на безмитни квоти. Над тези контрактувани квоти ще продължат да се ползват високите мита на Европейски Съюз. По отношение на някои чувствителни артикули като птиците и яйцата не се ползват тарифни понижения.

Български експорт на услуги за Канада: 32 млн. евро (2015 г.)

За България Канада заема 11-о място измежду най-големите пазари за експорт на услуги отвън Европейски Съюз. Основният български експорт на услуги за Канада е в региона на телекомуникациите.

Български импорт на услуги от Канада:

19 млн. евро (2015 г.) Споразумението ще усъвършенства и подсигури достъпа на българските сдружения до канадския пазар на услугите. Например в бранша на професионалните услуги Канада отстрани редица ограничавания за работа в страната на български експерти от следните специалности, свързани с изискванията във връзка с поданството и пребиваването: юристи, счетоводители, архитекти, инженери. Също по този начин се подсигурява правна сигурност за експортьорите на услуги от Европейски Съюз. Канада е осигурила отбрана на актуалното си ниво на отвореност във връзка с сдруженията от Европейски Съюз, да вземем за пример в следните области: финансови услуги, телекомуникации, пощенски и куриерски услуги.

Обществени поръчки

Българските компании ще получат достъп до огромния канадски пазар на публични поръчки. Те ще имат опция да показват предложения за доставка на артикули и услуги за поръчки на всички нива на ръководство в Канада (федерално, провинциално и общинско). Канада също по този начин се съгласи да направи тръжните процедури по-прозрачни посредством публикуването на обявленията за публични поръчки на федерално и провинциално ниво на един-единствен уеб страница. Ангажиментите на държавното управление на Канада в региона на публичните поръчки в границите на СЕТА са най-амбициозните, които Канада в миналото е поемала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР