Преговарящите от Европейския съюз постигнаха политическо споразумение в четвъртък за

...
Преговарящите от Европейския съюз постигнаха политическо споразумение в четвъртък за
Коментари Харесай

ЕС договори по-амбициозни цели за възобновяемата енергия за 2030 г.

Преговарящите от Европейския съюз реализираха политическо съглашение в четвъртък за по-амбициозни цели за увеличение на потреблението на възобновима сила до 2030 година - значим дирек в проектите на блока за битка с климатичните промени и преустановяване на потреблението на съветски изкопаеми горива, съобщи " Ройтерс ".

Страните от Европейски Съюз и Европейският парламент се договориха, че до 2030 година 27-те страни членки ще получават 42.5% от силата си от възобновими източници като вятър и слънце, съобщи евродепутатът Маркус Пипер в " Туитър ".

Политическата договорка в този момент би трябвало да бъде утвърдена от Европейския парламент и страните от Европейски Съюз, преди да стане закон. Тези гласувания нормално са условност, с която договорката се утвърждава без промени.

Новият закон ще размени актуалната цел на Европейски Съюз за 32% дял на възобновимата сила до 2030 година
Европейски Съюз е получил 22% от силата си от възобновими източници през 2021 година, само че равнището варира доста сред страните. Швеция е отпред измежду 27-те страни членки със своя дял на възобновима сила от 63%, до момента в който в Люксембург, Малта, Нидерландия и Ирландия възобновимите източници съставляват по-малко от 13% от общото ползване на сила. Бързото прекосяване към възобновима сила е от решаващо значение, в случай че Европейски Съюз желае да реализира задачите си по отношение на климатичните промени, в това число правно обвързваща цел за понижаване на чистите излъчвания на парникови газове с 55% до 2030 година по отношение на равнищата от 1990 година

Европейски Съюз също така се зарече да постави завършек на зависимостта си от съветските изкопаеми горива до 2027 година - и възнамерява да направи това най-много посредством локално създадена нисковъглеродна сила.

 Какво са е-горивата и могат ли да създадат колите климатично неутрални Какво са е-горивата и могат ли да създадат колите климатично неутрални

Постигането на новите цели ще изисква големи вложения във вятърни и слънчеви паркове и подсилване на електропреносните мрежи в Европа за консолидиране на повече чиста сила.

Европейската комисия съобщи, че ще са нужни спомагателни вложения в размер на 113 милиарда евро във възобновима сила и атомна инфраструктура до 2030 година, в случай че страните от Европейски Съюз желаят да прекратят зависимостта си от съветските изкопаеми горива.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР