Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на ЕС се споразумяха

...
Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на ЕС се споразумяха
Коментари Харесай

Румънката Лаура Кьовеши ще бъде първият главен прокурор на ЕС

Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз се споразумяха за назначението на някогашния антикорупционен прокурор на Румъния Лаура Кодруца Кьовеши за първия основен прокурор на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на Европарламента.

Преговорите сред Европейския парламент и Съвета се водеха от пролетта. Екипът на Европарламента поддържаше Кьовеши, макар първичната опозиция на страните членки. Кандидатурата на Кьовеши бе проблем за Съвета, който преди този момент настояваше за избирането на французина Жан-Франсоа Бонер, само че през юли Франция изненадващо се съгласи да поддържа румънката за сметка на личния си претендент.

След съглашение с договарящите от страна на Съвета във вторник вечерта ръководителят на Комисията по цивилен свободи в Екологичен потенциал Хуан Фернанедс Лопес Агилар разяснява, че Кьовеши е " съвършеният избор за основен прокурор на Европейски Съюз. Тя има отлични професионални качества. Освен това Румъния сега не държи нито един от основните постове в Европейски Съюз ".

Споразумението за назначение на Кьовеши за европейски основен прокурор би трябвало да бъде публично утвърдено от Парламента и от Съвета.

Европейската прокуратура, която се чака да поеме функционалностите си до края на 2020 година, ще бъде самостоятелен орган и ще има пълномощия да организира следствия и наказателни преследвания на закононарушения, засягащи бюджета на Европейски Съюз, като измами, корупция, изпиране на пари, трансгранични измами с Данък добавена стойност над 10 милиона евро. Списъкът с закононарушения може да се разшири в бъдеще, включвайки да вземем за пример тероризъм.

Досега 22 страни членки са се включили към Европейската прокуратура. Петте страни, които сега не вземат участие, са Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания. Те могат да се причислят в бъдеще.

Централният офис на прокуратурата ще се намира в Люксембург. Освен основен прокурор, ще има и гилдия от прокурори от всички участващи страни.

Как се стигна дотук?

По време на петгодишния мандат на Кьовеши отпред на Националната дирекция за битка с корупцията неоправдателните присъди за корупция по високите етажи на властта внезапно се усилиха, което й завоюва похвали от Европейски Съюз, от групи на гражданското общество и частни вложители. Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер. Румънското държавно управление, което председателстваше Съвета на Европейски Съюз през първата половина от годината, интензивно пречеше на избора на Кьовеши - както по дипломатически път, по този начин и посредством правосъдни обвинявания и разпити за антикорупционната ѝ активност.

Отчасти поради съпротивата на Букурещ през февруари държавните управления на Европейски Съюз показаха Жан-Франсоа Бонер от Франция за своя желан претендент за европейски основен прокурор. По-късно същия месец обаче членовете на Европейския парламент избраха Кьовеши, поставяйки началото на нескончаем застой в диалозите със Съвета на Европейски Съюз (обединяващ страните членки), защото постът не може да бъде напълнен, до момента в който двете институции не стигнат до съглашение.

Изглеждаше, че разногласието ще продължи дълго време, откакто няколко кръга договаряния се провалиха. През юли обаче Франция промени позицията си и поддържа Кьовеши.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР