Преглед на оригинала Автор: Капитал Още по темата Прокуратурата отказа

...
Преглед на оригинала Автор: Капитал Още по темата Прокуратурата отказа
Коментари Харесай

Струва ли оградата по границата един милион лева на километър?

Преглед на оригинала
Автор: Капитал Още по тематиката
Прокуратурата отхвърли да образува досъдебно произвеждане против Елена Йончева
11 окт 2017
Oградата на границата с Турция ще нарастне с още 1.2 млн. лева

Общата сметка за оборудването към този момент надвишава 181 млн. лева, усвоени без състезания от 6 компании
30 авг 2017
Кабинетът отпусна нови 1.2 млн. лв. за продължение на оградата по българско-турската граница
30 авг 2017
Коя е опасността за националната сигурност - оградата или Елена Йончева

Казусите с построяването и сигурността на така наречен преградно оборудване се срещнаха в прокуратурата
8 юни 2017 Тази седмица Елена Йончева излъчи документален филм за оградата по границата, в който с изключение на за нейното елементарно прекосяване имаше и други изказвания, измежду които: че междинната цена на метър ограда (заедно с прилежащия път към него) възлиза на към 1000 лева; във кино лентата също по този начин се прави и съпоставяне с идентично оборудване в Гърция, включващо единствено ограда, което е било построено на цена от към 250 евро на метър.

" Капитал " получи данните от всички контракти за оборудването от регионалните шефове на Ямбол, Бургас и Хасково още при започване на тази година (повече за тях – в инфографиката и публикацията " Ограда ни е скъпа "

Средната цена на километър ограда, както и за прилежащия към нея път, в действителност е надалеч от декларираните от Йончева 1 милион лв., като по-скоро сумата се приближава до малко над 820 хиляди лв. на километър. Средната цена на километър от оборудването на база подписаните контракти от регионалния шеф на Ямбол е 828 хиляди лв., в Бургас възлиза на 822 хиляди лв., в Хасково – също цената е 822 хиляди лв.. Към август 2017 година цената на отпуснатите средства от Министерски съвет е 181 млн. лева за 234 километра ограда, което прави към 773 хиляди лв. на километър, в които влиза и частта от оборудването, построена от " Сухопътни войски ".

Важно е да се означи, че в тези суми влиза както построяването на самото оборудване, прилежащите пътища, по този начин и правенето на нужните капиталови планове.

В реалност, защото част от договорите са сключвани за две от дейностите – да вземем за пример за построяването на ограда и път – е мъчно да се дефинира точната цена на самата ограда. За образци единствено за нейната цена можем да представим единствено два – построяването на плана при Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово, което е осъществено от сухопътни войски.

Там е инсталирана единствено ограда, като цената на оборудването е 300 хиляди лв. на километър. В Ямболско пък след построяването на част от главното оборудване и пътя към него е сложена и ограда вид " Б ", реализатор на която е " Геострой инженеринг ". Нейната цена възлиза на към 350 хиляди лв. на километър. Това демонстрира, че междинната цена на метър ограда е доста по-ниска от тази в Гърция, а главната част от разноските е за построяването на обслужващи пътища. В своя филм Елена Йончева в действителност споделя, че цената на българската ограда е с пътищата, само че икономисва, че гръцката е без пътищата.


Следва да се означи и фактът, че тук-там планът е доста оскъпен заради особеностите на терена. Такива са случаите, когато последният минава през гори, реки или кръстосан терен. В тази връзка е мъчно да се приказва за цялостна междинна цена на оборудването, защото всеки от 17-те контракта за построяването е на друга междинна стойност на километър.

Едноличен търговец " Металик – Иван Михайлов " в действителност е измежду изпълнителите на плана, както се сочи и във кино лентата, той надалеч не е единственият. Съоръжението се построява и от други четири компании - " Пътинженерингстрой – Т " ЕАД, " Инфра специалист " АД, " Пътстрой Бургас " ЕООД, " Булдени " ООД. Първите три са свързани по разнообразни способи с " Хидрострой " на някогашния началник на АПИ по времето на държавното управление на Сергей Станишев Велико Желев, за което обаче не се загатва във кино лентата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР