Предводителят на Левски - Николай Костов, . Тогава роденият в

...
Предводителят на Левски - Николай Костов, . Тогава роденият в
Коментари Харесай

Червената зона за Николай Костов - обяснението

Предводителят на Левски - Николай Костов,. Тогава роденият в Добрич треньор съобщи, че след 15 минути игра неговите футболисти са постъпили в " алената зона " съгласно софтуерните разбори, които спомагат съблюдаването на настоящото положение на съответните футболисти в дадена футболна среща или подготвително занятие.

Именно поради това Gong.bg потърси мнението на експерт в тази сфера, който да обясни защо иде тирада в изрече на треньора. В него стана ясно, че факторите за това събитие не са един или два, като въпросната " червена зона " надалеч не е рискова, а главно става дума за това какъв брой бързо може да бъде свален сърдечния пулс, което е главен индикатор за положението на футболистите.

" През последните години развиването на технологиите е разрешило на треньорите и учените във футболните клубове да схванат по-добре натоварванията, които се ползват върху спортистите както по време на мач, по този начин и на подготовка. Най-разпространеният към днешна дата метод за премерване на натоварването е посредством високо софтуерна система за световно позициониране (GPS), към която посредством монитори се следи и сърдечния темп. Този метод е и повода постоянно под фанелките на играчите да стоят къси потници и колани ".

" " Червената зона ", която загатва Николай Костов, принадлежи към общоприетите пет зони на изпитание, които са основани на настоящия и оптимален сърдечен ритъм . Съответно колкото по-висока е зоната, толкоз по-висок е и сърдечният темп по отношение на оптималния пулс. Зона 5, известна още като зона на оптималния сърдечен темп, алена или лактатна зона, е най-високото равнище на активност, което нормално съставлява 90-100% от оптималния сърдечен темп, само че нейното събитие е постоянно в динамичността на актуалния футбол, чийто интензитет в последните 10 години се е вдигнал с към 20% ".

" Продължителността и повторенията, които един футболист може да издържи в нея, зависят от разнообразни фактори като равнище на подготовка, подготвителен опит и спецификата на мача. По време на работа в нея значително силата се създава в дефицит на О2, което води до струпване на метаболитни артикули като млечна киселина и въглероден диоксид в мускулите и кръвния поток, до намаление на равнищата на pH (ацидоза), а също по този начин задейства и симпатиковата нервна система, което води до освобождението на хормони на напрежението като кортизол и адреналин ".

" Взимайки поради обаче честото събитие на тази “Червена зона ” в днешния футбол би било редно да се запитаме по какъв начин тези футболисти биха могли да устоят до края при интензивно начало на мач и дали имат подготовката да излязат от нея и да се възстановят дейно след такова натоварване или казано на футболен език: “Колко бързо смъкват пулса? ”.

" Ефективното възобновяване на пулса в такива обстановки води до мощен парасимпатиков отскок и преход към релаксирано положение, намалявайки риска от негативни физиологични резултати, посредством погашение на кислородния дълг, защото равнищата на О2, които тялото може да одобри, обработи и достави до мускулите и мозъка, са задоволителни да покрият потребностите, а това е от значително значение за изчистването на упоменатите странични артикули чрез поощряване на притока на кръв към мускулите и усилване на доставката на О2 и хранителни субстанции, нужни за тяхното премахване и възобновяване на естествените метаболитни процеси и най-много ново производството на сила в тялото ".

" Затова е и значимо футболистите да са добре готови и да са достигнали положително равнище на оптималното количество О2, което организмът може да употребява по време на интензивни натоварвания. Подобни тренировки спомагат и за възстановяване на мускулната устойчивост и интензивно възобновяване, което разрешава на футболистите да употребяват високоинтензивни старания за по-дълго време. А с изключение на всичко друго оказват помощ за възстановяване на анаеробната мошност, която е от значително значение за честите къси серии от високоинтензивни действия във футбола свързани с бързината и мощността ".
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР