Предвиждаме земеделските стопани с пропадналите площи под 80 % заради

...
Предвиждаме земеделските стопани с пропадналите площи под 80 % заради
Коментари Харесай

Министър Танева с добри новини за всички земеделски стопани с пропаднали площи под 80% заради сушата

Предвиждаме земеделските стопани с пропадналите площи под 80 % поради сушата да бъдат обезщетени по de minimis.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри по време на среща със аграрни производители в Сливен, представена от пресцентъра на МЗХГ.

Тя добави, че все още се проучват данните от завършилата беритба. По думите й, ще се обсъдят два разновидността за механизъм по държавната помощ. Единият е отплата за всички пропаднали площи под 80 % поради сушата, а вторият единствено за тези стопани, които имат спад в добивите от 30 %. " За пшеницата знаем къде и в кои региони е понижен междинният рандеман, с повече от 30% по отношение на предходните 5 години. Това са областите Добрич, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол, Силистра и Шумен. В края на месец октомври, когато ще има завършени данни и за реколтата от царевица, ще бъде допустимо да се вземе решение за спомагателната отплата. Тя ще бъде в границите на към от 8 до 10 млн. лева “, разясни министър Танева. Тя посочи, че в тази връзка има и направен Доклад за резултата от въздействието на главните агрометеорологични фактори върху развиването и добивите на главните полски култури в страната през 2019-2020 година от Селскостопанска академия.

По време на срещата министър Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри съобщи, че идната седмица следва УС на ДФЗ да гласоподава разпределяне на 4.6 млн. лева помощ за пропадналите на 100% площи от суша, измръзване, градушка и други климатични събития. Те ще се осъществят по скица на държавна помощ „ Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични условия, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия “. Тя изясни, че всички протоколи към този момент са обработени. Напълно пропадналите площи са 143 хиляди дка, а тези под 100% са 1,193 млн. дка.

Пред земеделските стопани в Сливен, Снежана Ангелова, шеф на дирекция "Технически инспекторат " в ДФЗ заяви, че Фондът започва инспекции на междинните култури от 12 октомври и след 15 октомври по кръстосано сходство. На засегнатите от сушата площи ще се прави надзор за засяването на културите. "Той ще е във връзка с засяването на междинните и ще се прави писмено. Целта е да бъдат предотвратени в оптималната степен последствията от сушата за стопаните ", разясни Ангелова.

На срещата участваха аграрни производители от областите Сливен, Бургас, Ямбол и Стара Загора. Основната тематика бе обяснение на параметрите на новата Обща селскостопанска политика за интервала 2021-2027 година „ Вече сме в напреднал стадий и обсъждаме детайлите по какъв начин да програмираме директните заплащания, по какъв начин да създадем зелената архитектура, приспособена към нашия тип произвеждане и нашите земеделци. Искаме всичко да е елементарно постижимо за тях, с цел да може да защитят заплащанията си. Те ще са по-високи в новия програмен интервал, само че с реализиране и на по-високи цели, най-много по отношение на озеленяването и запазване на околната среда “, сподели земеделският министър. В срещата присъединяване взе и Мария Христова, заместник-председател на Координационното звено за правене на Стратегическия проект за новата ОСП. Тя срещна стопаните с напредъка на страната ни по правене на Документа и детайлите за новата повишена конвенционалност и рамката за еко-схемите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР