Предвиждаме създаване на идентификационен номер за всеки туристически обект -

...
Предвиждаме създаване на идентификационен номер за всеки туристически обект -
Коментари Харесай

Туристическите обекти ще имат идентификационни номера

Предвиждаме основаване на идентификационен номер за всеки туристически обект - всяко място за настаняване и заведение за хранене и забавление ще имат собствен личен неповторим номер. Чрез него ще се извърши подредба на туристическите обекти, ще спомогне по-доброто действие на Единната система за туристическа информация и ще бъдат отстранени опциите за дублажи с идентични имена на обекти. Това е оповестила Николина Ангелкова при разкриване на първото съвещание на Обществения съвет към министъра на туризма, оповестиха от министерството.

Идентификационният номер за обектите ще бъде въведен посредством промени в Закона за туризма, които се приготвят сега. В Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъдат включени и значимите текстове, свързани с установяване на статута на националните курорти, е споделила министър Ангелкова. Регламентацията ще спомогне за решение на проблемите с финансирането, благоустрояването и поддържането и ръководството на туристическата инфраструктура в тях.

Тя е декларирала, че ще продължат засилените инспекции на работата на туроператорите и туристическите сътрудници. Затова е значимо министерството да има повече пълномощия в последващия административен надзор. Това може да стане със основаване на инспекторат към министерството, с цел да могат да се вършат своевременни инспекции на обектите, без да се чакат сигнали едвам когато обстановката стане нетърпима, е прецизирала министърът. Тя даде образец с хотел в Чифлика с падащи тавани и влага, в който туристите са настанявани и в мазето. Контролът за съблюдаване правата на потребителите и в бъдеще ще продължи да се прави от Комисията за отбрана на потребителите, е споделила Ангелкова.

Очакваме с промените на Закона за туризма да се сътвори и механизъм за сливане на туристическия отрасъл и развиване на резистентен и екологосъобразен планински и ски туризъм, е споделила Ангелкова. В новите текстове ще бъдат включени и решенията на експертните групи, които работят по плана от повече от година. Тя е съобщила, че окончателното предложение за Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъде оповестено на формалната страница на министерството до две седмици. След това той ще предстои на едномесечно публично разискване, след което измененията в законите ще бъдат импортирани в Министерския съвет.

Министър Ангелкова е показала пред Обществения съвет главните промени, които специалистите приготвят в Наредбата за условията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. Планира се към този момент да няма особено изискване за кубатура на стаите в четиризвездните и петзвездните хотели, остават разпоредбите за избрана величина на пространствата, само че като площ.

Възможно е да отпадне и задължението да има безусловно климатик в стаите на планинските хотели, евентуално ще може висококатегорийните хотели да избират дали да имат бюро за обмяна на валута или не, са обяснили специалистите от Министерството на туризма. Промените обаче ще бъдат разисквани с сектора. Представителите му ще имат опция да посочат текстове, които в този момент не работят и би трябвало да бъдат изменени. За мен обаче преди всичко е значимо качеството на туристическия артикул. Така че при преоценка на досегашните условия ще останат тези, които подсигуряват положителното обслужване на клиента, безапелационна е била министърът.

Тя е допълнила, че се работи интензивно за директна връзка сред бизнеса и образованието, наемането на служащи от трети страни е излаз, само че единствено краткотрайно решение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР