Предвижда се провеждането и на пълномащабно учение за координация и

...
Предвижда се провеждането и на пълномащабно учение за координация и
Коментари Харесай

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата планира дейността си за 2022 г

Предвижда се провеждането и на пълномащабно обучение за съгласуваност и взаимоотношение сред съставните елементи на Единната избавителна система в Габровска област и повишение на готовността за реагиране при настъпили катастрофи

„ Да се планува бюджет за поддръжка и разчистване по общинска и републиканска пътна мрежа, с коефициент за спомагателни средства за области, попадащи в труднодостъпни региони като област Габрово. Средствата да не са на километър пътна мрежа, а съгласно спецификата на региона, в който попада. Да се планува целево финансиране за осъществяване на Националната политика по сигурност на придвижването по пътищата на регионално и общинско равнище, както и на ограниченията заложени в Общинските план-програми и План-програмата по БДП на регионално равнище. Създаване на опция за целево финансиране на сложни планове и на частични ограничения за възстановяване и допълнение на съществуващи детайли и уреди, свързани с пътната сигурност. Да се увеличи административният потенциал в регионалните и общински администрации, като във всяка регионална и общинска администрация да има специалист по „Безопасност на придвижването по пътищата“ с минимални условия за длъжността по рекомендация на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “. Експертът да дава отговор единствено за активността по БДП, като не извършва единствено задания свързани с подготовка на информации, проекти, отчети, срещи, разбори и така нататък, а в същото време дава отговор за техническата част, обвързвана с планове за пътна маркировка, надзор на договорите на общината за поддръжка на сигнализация и така нататък В случай, че не може да има специалист във всяка общинска или регионална администрация, то да се основат изнесени работни места на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ по области, за съгласуване, консултиране и присъединяване в дейностите по БДП на териториален принцип. Държавната организация да провежда разнообразни форми на образование за ръководителите и секретарите на Общински и Областни комисии по БДП най-малко един път годишно за осъществяване задачите и ограниченията на Национална тактика по сигурност на придвижването по пътищата. “

Това са част от рекомендациите към Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, които бяха разисквани и ще бъдат изпратени от Областната комисия по сигурност на придвижването по пътищата. Комисията организира първото си постоянно съвещание за годината, ръководено от заместител регионалния шеф Ивелин Стоянов. Разгледани бяха докладът за 2021 година, признат беше проектът за работа за настоящата година, както и изпълнените ограничения от Областна план-програма по БДП за четвърто тримесечие на 2021 година на Област Габрово. Условно беше признат и Обобщен регионален отчет по БДП за 2021 година, който следва да се изпрати в период до 01 март 2022 година до ДАБДП.

В съвещанието участваха още господин Росен Рапчев и госпожа Мария Ангелова – представители на ДАБДП, които насочиха запитване по отношение на неналичието на маркировка на сектора „ Габрово – връх Шипка “. В тази връзка Директорът на ОПУ – Габрово увери, че в границите на няколко месеца ще бъде положена пътната маркировка, за което има обезпечено финансирането, само че заради несъответствуващи метеорологични условия към момента не е изпълнена.

По време на съвещанието членовете на Комисията разискаха и взеха решение да възобновят подготовката за осъществяване през актуалната година на пълномащабно обучение „ Тунел „ Габрово ”-2022 “ за обезпечаване на дейно и съответно реагиране на способените органи при приемане на сигнал за пътнотранспортно произшествие с потърпевши и пожар в авто тунел. Целта е възстановяване и проиграване на координацията и взаимоотношението сред съставните елементи на Единната избавителна система в Габровска област и повишение на готовността за реагиране при катастрофи в пътни тунели. Учението беше планувано за края на 2021 година и отсрочено, заради усложнената епидемиологична конюнктура в района, затварянето на „ Прохода на Републиката “ и пренасочване придвижването на леките коли през прохода „ Шипка “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР