Предвижда се напълно нова концепция за премахване на хартиения носител

...
Предвижда се напълно нова концепция за премахване на хартиения носител
Коментари Харесай

Бележката за доходите - без хартия

Предвижда се изцяло нова идея за унищожаване на хартиения притежател на служебните бележки по чл.45 от ЗДДФЛ - за добития през годината облагаем приход и удържания налог на физическите лица. От 2020 година ще отпадне законовото обвързване на работодателите да издават такива служебни бележки, ще го вършат единствено в случай че съответното лице изиска подобен документ, оповестиха от финансовото министерство. Механизмът на предлаганата смяна планува информацията от служебната записка да се дава от платците на приходите посредством подаваната от тях информация по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ, само че ще има дребни допълнения към настоящия й пример. Сега Националната организация за приходите (НАП) не разполага с информацията, съдържаща се в служебните бележки за приходите от трудови правни отношения. В тази връзка се предлага същата да се дава от работодателите в информация по пример, а паралелно с това да отпадне задължението за издаване на служебните бележки.

Целта на предлаганите промени е да отпаднат и задължението за издаване на служебните бележки, и задължението за използването им към годишната данъчна декларация, а предоставените данни автоматизирано да се зареждат в образците на годишните данъчни заявления на лицата, което ще улесни попълването и подаването им по електронен път.

Освен това всяко лице, което има ПИК, ще може да прави информации за данните, оповестени за него от съответния длъжник на приход, което ще улесни попълването на декларацията и в случаите, когато не се подава по електронен път. В допълнение смяната ще докара до превъзмогване на казуса за съхраняването на разпечатаните служебни бележки от работодателя от позиция на условията на новия правилник за отбраната на персоналните данни.

За реализирането на това предложение е належащо да се вкара по-ранен период за подаване на информацията, като е препоръчано той да е до 28 февруари 2019 година. Този период е съгласуван, от една страна, с крайната дата за осъществяване на годишното преизчисляване от работодателя по главното трудово правно отношение, а от друга – с опцията данните да се обработят от Национална агенция за приходите, с цел да е допустимо зареждането им в годишната данъчна декларация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР