Предвидимостта на решенията, а не смяната на един човек с

...
Предвидимостта на решенията, а не смяната на един човек с
Коментари Харесай

Венецианската комисия с важна препоръка за главния прокурор

Предвидимостта на решенията, а не промяната на един човек с различен – това е един  от главните проблеми пред правосъдната система, стана ясно от изявление на декана на Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. Даниел Вълчев за Българска национална телевизия.

„ Мога да кажа нещо във връзка с това, което нормално се смята за правосъдна промяна. Големият проблем на една обществена система, за която се твърди, че би трябвало да бъде реформирана, постоянно е да забележим какво е настоящето й положение и в какво положение желаеме да я доведем. Кое е особено за една правосъдна система, нагледно казано? Трябва да има еднообразни процедури и за вас, и за мен, предвидими решения и на трето място – това да става в рационални периоди. Да забележим в кои елементи тези процедури не са както би трябвало и по-късно да се опитаме да ги оправим. Това е, което би трябвало да се направи. Идеята, че като махнеш един човек една система ще се оправи, е една извънредно глупава концепция. Защото след няколко години ще има различен човек, след още няколко – трети “, съобщи проф. Вълчев.
-->
Той разяснява и мнението на Венецианската комисия по отношение на плана, изпратен до нея от някогашната правосъдна министърка Надежда Йорданова, за основаването на механизъм за следствие и надзор над основния прокурор. „ Това, за което не се приказва доста, не знам за какво, но планът, който беше изпратен на Венецианската комисия, се върна с няколко коментара, един от които е доста значим. Правете каквото вършиме, само че не изграждайте система, при която всеки идващ основен прокурор може да бъде разтърсен политически, всякога, когато си изискат политическите сили. Това е другият проблем “, каза още проф. Вълчев и даде съответен образец, който удостоверява, че офанзивите против основните прокурори у нас имат личен темперамент: „ Навремето едни доста мощно либералстващи мои другари обясняваха по какъв начин, в случай че господин Цацаров не бил основен прокурор, еди какво си щяло да стане. И в този момент какво? Той не към този момент не е основен прокурор… “

Деканът на Юридическия факултет на Алма Матер изрази мнение, че логиката на която и да е система в страната не трябва да се базира на това дали харесваме или не харесваме някоя обособена персона, а да търсим проблемите в процедурите.

„ Логиката на системата не се дефинира от обособените хора. Аз не ги недооценявам, само че тя не се дефинира от това. Големият проблем, в случай че приказваме за наказателното гонене в България, е радикално друг. Не знам дали знаете, само че България е на едно от първите места по брой или по процент на неоправдателните присъди в света. Тоест, съвсем няма късмет да ви оправдаят. Големият проблем не е в това, че прокурорите не си правят работата, а е друг – че съществуват случаи, по които изобщо не се проверяват и надлежно не се повдигат обвинявания. Тук би трябвало да се търсят някакви решения “, заключи юристът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР