Предвидените от правителството промени в Административнопроцесуалния кодекс и Закона за

...
Предвидените от правителството промени в Административнопроцесуалния кодекс и Закона за
Коментари Харесай

Организации сезират еврокомисари за проектозакони на кабинета

Предвидените от държавното управление промени в Административнопроцесуалния кодекс и Закона за запазване на околната среда целят да се ограничи достъпът до правораздаване на жителите и неправителствените организации. Това мнение сплоти коалиция от 14 неправителствени организации.

По този въпрос организациите са изпратили писмо до трима еврокомисари - Кармену Вела, еврокомисар за околната среда, морските въпроси и риболова, Корина Керту, комисар за районно развиване и Вера Йоурова, комисар за правораздаването и потребителите.

С писмата организациите е афишират срещу плануваните промени в Административнопроцесуалния кодекс и Закона за запазване на околната среда и осведомят за опитите в България да се " нанесе тежък удар върху правата на личните си жители ".

14-те неправителствени организации, които са се обединили към това мнение, са: Сдружение с нестопанска цел Зелени Балкани, Сдружение с нестопанска цел Зелени Балкани - Стара Загора, Български дарителски конгрес, Национална мрежа за децата, Български център за нестопанско право, Фондация " ЕкоОбщност ", WWF България, Сдружение за проучвателен практики, Асоциация на парковете в България, Български институт за правни начинания, Българско сдружение по фиотоценология 2001, Обществен център за околна среда и стабилно развиване, Екологично съдружие " За Земята " и " Грийнпийс " -България.

 Радев наложи несъгласие на измененията в Закона за запазване на околната среда
Радев наложи несъгласие на измененията в Закона за запазване на околната среда

Той е убеден, че Народното събрание ще откри положителния баланс

Инициаторите на митинга против измененията в Административнопроцесуалния кодекс и Закона за запазване на околната среда напомнят, че противоречивите законопроекти били препоръчани от групата на ГЕРБ на 1 юни тази година. За по-малко от месец измененията били гласувани и признати в Народното събрание на първо и второ четене.

Според организациите измененията в Административнопроцесуалния кодекс плануват фрапантно повишение на таксите и разноските за водене на административни каузи. Предвидено било да се усили таксата по касационно обжалване и анулация на влезнали в действие решения за жителите с 18 пъти (от 5 лева на 90 лева.), за неправителствените организации - 90 пъти (от 5 лева на 450 лева.), а за комерсиалните сдружения - 9 пъти (от 50 лева на 450 лева.). В някои случаи таксите можели да стигнат и до 9 000 лева

Неправителствените организации виждат и несъгласие в плануваните промени по Закона за запазване на околната среда. Промените вкарвали съществени ограничавания в процедурата по обжалване на оценки на въздействието върху околната среда (ОВОС) на " обекти с национално значение ".

 Депутатите от ГЕРБ желаят облекчение на обжалванията по Оценка на въздействието върху околната среда
Депутатите от ГЕРБ желаят облекчение на обжалванията по Оценка на въздействието върху околната среда

Целта на измененията е да се уеднаквят производствата

Терминът включвал планове от енергийната и транспортната тактики на България и " показвал кои са мегаструктурите, които ръководещите желаят да бъдат признати безрезервно от гражданското общество — АЕЦ " Белене ", Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, Националното вместилище за радиоактивни боклуци, газопроводите " Южен поток " и " Набуко ", АЕЦ " Козлодуй ", ТЕЦ-ове ".

Според организациите признатите законопроекти са в изострен прорез с правилата на правовата страна и полезностите на демокрацията. Те противоречили и на нормативната уредба на България, правото на Европейския съюз и редица интернационалните актове.

Инициаторите на обединението показва и че измененията в Закона за запазване на околната среда били признати промени, без да е имало публично разискване, което " разсънва подозрения в прозрачността при взимане на решения, касаещи правата на жителите ".

Припомняме и че след апел от неправителствени организации президентът Румен Радев наложи несъгласие на Закона за запазване на околната среда. Очаква се разглеждането на плана да се чака след 1 септември, когато стартира новата парламентарна сесия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР