Предвид уплаха, регистриран от Асоциация на европейските журналисти, който е

...
Предвид уплаха, регистриран от Асоциация на европейските журналисти, който е
Коментари Харесай

Членовете на СЕМ поискаха от Соня Момчилова да не изразява позиции, различни от тези на регулатора

" Предвид нерешителност, регистриран от Асоциация на европейските публицисти, който е разполагаем в работата на българските публицисти, които самодекларират автоцензура, аз считам, че ние би трябвало да бъдем поръчител и да бъдем сътрудник в тези доста сложни времена, в които би трябвало да се устоява на постистината ", сподели ръководителят на Съвет за електронни медии по време на днешното съвещание.

Момчилова уточни, че във въпросното изявление е цитирала думи на Елена Йончева, свързани с това, че сега сме очевидци на европейска патриотична публицистика, което не е най-хубавият образец за публицистика. " Журналистиката има една-единствена задача и тя е да преследва и да отстоява истината ", добави тя.

По думите й публицистиката посивява, като все по-малко са ярките гласове и лица. " И това ме тревожи съществено, защото повече от 30 години съм посветила на това да могат публицистите да имат условия и да нямат вътрешните терзания, а и външните обструкции, да работят свободно и умерено ", сподели ръководителят на Съвет за електронни медии.

Соня Момчилова изясни, че постоянно прецизира в свои обществени изяви, когато показва свое персонално мнение. Тя уточни, че изявлението в стратегия " Хоризонт " е било " доста по-продължително " и е претърпяло техническа обработка и монтаж. Момчилова разяснява, че е изразила персонално мнение във връзка въпрос за положението на българската публицистика сега. " Аз съм публицист с над 30-годишна процедура. Нормално е от страна на сътрудниците да има въпроси към мен в персонално качество ", добави тя.

След изявлението на Соня Момчилова от 12 юли посолството на Украйна в България излезе с позиция. " С огромно отчаяние установяваме, че началник на Съвета за електронни медии, за жалост, продължи да пази операции по отношение на изопачаването на обстоятелствата, свързани с военните закононарушения на съветските окупационни войски в Буча ", гласи част от позицията. В документа е насочен апел за предприемане на стъпки от способени български институции за " сезирането на дейности и изявления на управлението на медиен регулатор по отношение на нещастието в Буча и опити за ретранслиране на манипулативни изказвания, които могат да се употребяват като оправдания за съветската аресия против Украйна ".

По време на днешното съвещание на Съвет за електронни медии бе призната оставката на Десислава Преображенска от управителния съвет на Българската национална телевизия (БНТ). Мандатът й се приключва предварително, считано от 1 август тази година. Причините, посочени в заявката на Преображенска до генералния шеф на публичната телевизия, са персонални и подбудени от желанието й да продължи професионалното си развиване в друга сфера, уточни ръководителят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР