Предвид прогнозата за опасно студено време през идващата седмица, Главна

...
Предвид прогнозата за опасно студено време през идващата седмица, Главна
Коментари Харесай

Работодателите да съобразят условията на труд с прогнозата за опасно студено време

Предвид прогнозата за рисково студено време през идващата седмица, Главна ревизия по труда припомня на работодателите, че би трябвало да подхващат специфични ограничения за запазване живота и здравето на работещите.

При съществуване на оранжев и червен код за неподходящи климатични феномени - ниски температури, снеговалеж, вятър, дъжд и други, те са задължени да съобразят изискванията на труд с условията на Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места.

Могат да бъдат подхванати организационни и/или механически ограничения за минимизиране на риска. Такива могат да бъдат смяна на работното време за отбягване на полагане на труд в най-студените часове на денонощието; въвеждане на по-чести почивки; смяна на вида работа, като се разпорежда такава, която е по-безопасна при дадени условия; обезпечаване на уместно работно облекло; на персонални защитни средства или средства за групова отбрана (в случая такива, които защищават от преохлаждане и измръзване); на пространства с условия за възобновяване на топлинния баланс на организма; топли питиета и така нататък

Трябва да бъде обезпечено наблюдаване или средства за връзка с работещите навън на изолирани работни места, както и първа здравна помощ и условия за уместно превозване при ненадейно влошено здравословно положение до здравно заведение.

В Наредбата за минималните условия за микроклимата са разказани също оптималните и допустимите минимални и оптимални стойности на температурата на въздуха в студения и топлия интервал на годината при лека, приблизително тежка и тежка физическа работа в закрити пространства. При ниски температури оптималните стойности варират сред 16 и 23 градуса, а допустимите - от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са възможни надлежно при тежката физическа работа.

При прогноза за неподходящи климатични условия контролните органи на Агенцията изследват до каква степен са спазени условията на Наредбата при всяка инспекция. Данните от контролната активност в предишни години демонстрират, че получените сигнали при ниски и високи температури са единични и най-често са от работещи в закрити пространства.

При работа навън работодателите като цяло се преценяват с неподходящите климатични условия и подхващат ограничения за ограничение на отрицателното им влияние, най-често организационни - смяна на работното време или се разпорежда друга работа, при която това отрицателно влияние се минимизира.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР