Предвид мерките на САЩ за забавяне на технологичния напредък на

...
Предвид мерките на САЩ за забавяне на технологичния напредък на
Коментари Харесай

Китай увеличава стремежа си към „самодостатъчност“

Предвид ограниченията на Съединени американски щати за закъснение на софтуерния прогрес на Китай в бранша на полупроводниците, Китай съумя да удвои равнището на локализация на оборудването за произвеждане на чипове до над 40 % за две години. Този прогрес акцентира устрема на страната към самодостатъчност в тази сериозна софтуерна област, макар външните ограничавания.

В Китай се следи доста нарастване на степента на локализация на оборудването за произвеждане на полупроводници, изключително в региона на инсталациите за физическо отсрочване на пари (PVD) и окисляване, където тази степен надвишава 50 %.
-->
Според асоциацията на производителите на полупроводници SEMI в предишното делът на локализацията на съоръжение за полупроводници в Китай е бил едвам 21 %. До 2022 година обаче, с помощта на целенасочените политики и вложенията в научноизследователска и развойна активност (НИРД), този индикатор е повишен до 35%.

Проучването на DIGITIMES Asia откри, че измежду всички звена във веригата за основаване на стойност в полупроводниковата промишленост в Китай - в това число производството на съоръжение, производството на чипове посредством литография, процесите на оформление и монтаж, тестването и интегрираното планиране и произвеждане (IDM) - точно производителите на полупроводниково съоръжение се отличават с най-високо равнище на вложения в НИРД.

През последните две години и половина междинното равнище на тези вложения в китайските компании в този бранш надвишава 10% от приходите, като изпреварва даже най-големия китайски производител на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) и надалеч надвишава фирмите, профилирани в поръчково сглобяване и тестване на полупроводници (OSAT).

Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc China (AMEC) е вложила приблизително над 13% от приходите си в научноизследователска и развойна активност през последните две години и половина. Naura Technology е заделила 11% от приходите си за научноизследователска и развойна активност през същия интервал. На собствен ред, заради естеството на промишлеността, фирмите за интегрални схеми демонстрират даже по-високи равнища на вложения в НИРД от производителите на съоръжение за чипове и самите производители на чипове.

Според проучвателен отчет, оповестен от State Street Global Advisors, озаглавен " Semiconductor Localisation: China Makes Advances ", самодостатъчността на Китай в региона на полупроводниците може да се дължи на огромния вътрешен пазар, мощната държавна поддръжка, огромните благоприятни условия за НИРД и поддръжката на финансовия пазар.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР