Предварителните данни на Националния статистически институт потвърдиха експресната оценка за

...
Предварителните данни на Националния статистически институт потвърдиха експресната оценка за
Коментари Харесай

НСИ потвърди: Икономиката расте с 3,9% през третото тримесечие

Предварителните данни на Националния статистически институт потвърдиха експресната оценка за растежа на българската стопанска система през третото тримесечие на тази година.

Сезонно изгладените данни демонстрират нарастване на брутния вътрешен артикул (БВП) с 3.9% през третото тримесечие в съпоставяне със съответния интервал на миналата година и 0.9% по отношение на второто тримесечие на 2017 година.

Създаденият в страната Брутният вътрешен продукт през юли-септември възлиза на 26 990 млн. лева по настоящи цени. На човек от популацията се падат 3 810 лева от стойностния размер на индикатора. Преизчислен в евро, Брутният вътрешен продукт е надлежно 13 800 млн., като на човек от популацията се падат 1 948 евро.

Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност през третото тримесечие на актуалната година възлиза на 23,288 милиарда лв. по настоящи цени.

През юли - септември делът на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система понижава нивото с 0,6% по отношение на същото тримесечие на миналата година до 7,3 на 100. В същото време индустриалният бранш понижава относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 0,4% до 28,5 на 100, до момента в който осъществена добавена стойност от дейностите в областта на услугите, нараства до 64,2% от 63,2% през същото тримесечие на миналата година.

За крайното ползване през третото тримесечие на 2017 година се изразходват 68.7% от творби Брутният вътрешен продукт. Инвестициите (бруто формиране в главен капитал) образуват 18.2% от творби Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е позитивно.

През третото тримесечие на 2017 година по отношение на същото тримесечие на миналата година брутната добавена стойност се усилва с 4%.

По отношение на съставените елементи на крайното потребление главен принос за записания позитивен стопански напредък имат самостоятелното ползване на семействата - с растеж от 4.9%, самостоятелното ползване на нетърговските организации, обслужващи семействата - с 6.7%, и бруто образуването на главен капитал - с растеж от 4.3%. Износът на артикули и услуги се усилва с 4.1%, а вносът на артикули и услуги - с 5.1%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР