Предварителните данни на БНБ показват, че към края на септември

...
Предварителните данни на БНБ показват, че към края на септември
Коментари Харесай

Към края на септември чуждите инвестиции нарастват

Предварителните данни на Българска народна банка демонстрират, че към края на септември чистите задгранични вложения в българската стопанска система доближават 714.5 млн. евро. Сумата надвишава с 431.1 млн. евро вложенията за същия интервал на предходната година, оповестява " Капитал ".

Продължава наклонността парите да влизат в стопанската система главно посредством заеми, предоставени от фирмите майки в чужбина на българските им дъщерни сдружения. За първи път от май насам обаче те също бележат спад на месечна база. От локалните поделения на задграничния бизнес са били изтеглени заемни средства в размер на 89 млн. евро, само че данните подлежат на инспектиране.

Към момента чистият размер на непознатите вложения е над 1.4 милиарда лева, като притокът идва основно от второто тримесечие, до момента в който през първото и третото тримесечие сумите са по-скромни. Числата за първото обаче са повлияни значително от изплащането през януари на парите за покупката на Сосиете женерал Експресбанк от ДСК. Ефектът от договорката продължава да се усеща и към края на септември.

Отрицателна остава и сумата на реинвестираната облага, като цифрата е непроменено по отношение на известията от август и от юли – минус 72.1 млн. евро.

Най-големите източници на вложения в България остават компании от Холандия (323.4 млн. евро), Германия (206.1 млн. евро), Англия (142.4 млн. евро).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР