Предупреждения от максимална степен за екстремно високи температури са издадени

...
Предупреждения от максимална степен за екстремно високи температури са издадени
Коментари Харесай

Предупреждения за екстремни температури са издадени за Атина, Солун и Лариса

Предупреждения от оптималната степен за рисково високи температури са издадени за четвъртък и петък за Атина, Солун и Лариса, заяви гръцкият вестник " Катимерини ".

Според Националната обсерватория на Атина в гръцката столица, както и в градовете Солун и Лариса, се чака да изпитат извънредно високи температури през идващите дни, което съставлява евентуален риск за здравето.

Горещините и сухото време доста ще покачат риска от пожари, защото запалимостта на мъртвата органична материя в горите се ускорява, написа " Катимерини ".

Горещата вълна " Клеон ", която ще засегне цяла Гърция, ще има пик в петък и събота, като високите температури ще продължат и през идната седмица.

Министерството на здравеопазването сложи всички държавни лечебни заведения в режим на подготвеност, а Министерството на културата обмисля ограничение на работното време на някои обекти и забележителности.

В четвъртък жегата ще обхване съвсем цялата страна, като в Централна Македония и вътрешността на Епир температурата ще доближи 40 градуса, а в Централна Гърция ще доближи до 41 градуса.

Пикът на горещата вълна ще бъде в петък с най-трудни условия навътре в Централна Гърция с 41-42C и навътре в Тесалия, където се чака температурите да доближат 43C.

В огромните градски центрове и изключително в Атика се чакат равнища над 40 градуса.

Подобни условия могат да се чакат в събота, с леко намаляване в неделя, преди температурите да се повишат още веднъж в понеделник.

 Гореща вълна на Балканите от сряда: До 50С в Турция, 40 в Гърция Гореща вълна на Балканите от сряда: До 50С в Турция, 40 в Гърция

Обмислят се промени в работното време на услугите в обществения и частния бранш, като се подчертава върху ограничението на ненужните пътувания.

Здравното министерство отбелязва, че в максимален риск са възрастните хора, кърмачетата и дребните деца, бременните и кърмещите дами, хората с наднормено тегло или затлъстяване, както и хората, които работят или спортуват интензивно, предизвестява " Катимерини ".

Предпазни ограничения се предлагат и за хора с хронични болести (сърдечно-съдови болести, хипертония, диабет, белодробни болести, бъбречни болести, чернодробни болести, психологични болести, деменция, алкохолизъм или корист с опиати и т.н.) и пациенти, страдащи от други медицински положения.

В Гърция работи четиристепенна канара, измерваща здравния риск от горещините, като първата степен е нула - високи температури, създаващи опасности за уязвимите лица, а най-високата е трета - рисково високи температури, изискващи оптимални защитни ограничения.

За четвъртък се чака предизвестие от трета степен за Атина, последвано от предизвестие от равнище 3 в Атина, Солун и Лариса в петък. Солун и Лариса също ще имат предизвестие от равнище 2 в четвъртък; За Патра предизвестието е от първа степен в четвъртък и второ - в петък. В последния работен ден от седмицата се предвижда паника от първо равнище за Янина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР