Предстоят фалити на аптеки заради високите цени на тока. За

...
Предстоят фалити на аптеки заради високите цени на тока. За
Коментари Харесай

Аптеките пред фалит заради цените на тока

Предстоят банкрути на аптеки поради високите цени на тока. За това предизвести ръководителят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

" Цените на медикаментите са държавно контролирани и имат таван, а разноските за сила се усилиха фрапантно. Ако сме един свободен бизнес, какъвто не сме аптечният отрасъл, ние бихме могли да калкулираме покачването на тока в цената на крайния артикул. При медикаментите не можем да го създадем, значи, че би трябвало да свием от друго място. Какво ще свием – ще стартираме да свиваме заплатите и в един миг няма да има кой да роботи “, изясни той.
Електронната рецептурна брошура влиза в действие от на следващия ден
От на следващия ден, 1 юли, НЗОК вкарва електронната рецептурна брошура. Хартиените еквиваленти на документа ще важат за към този момент изписани медикаменти и...
Прочети повече
Вълев съобщи, че на практика никой не издава предписания за Covid пациенти, режимът на изписване е незабележим. „ Той по този начин е изработен, че съвсем никой не желае да се занимава с това. Продължава една устойчивост от сътрудниците лекари изобщо да се виждат с пациентите. Така че ми е необичайно по какъв начин доктор може да изпише лекарство за пациент, който не е виждал “, добави ръководителят на Националната аптечна камара пред БНР. 

Според него не може всеки един пациент да го лекувате по един протокол и да имате три медикаменти, които да се оферират на всички.

Вълев заяви, че в аптеките към този момент има налични от щадящите проби за ковид със слюнка.

Относно дефицита на медикаменти той изясни, че от време на време, в края на една календарна година и при започване на идната, има дефицит на избрани медикаменти, което в множеството случаи се дължи на несъответстващо обмисляне на медицинските представителства на самите компании производители.

„ Много постоянно пациентите се концентрират върху тъкмо една съответна опаковка и вземат решение, че това е единствено и единственото лекарство и няма нищо друго, което да го размени. На помощ би трябвало да дойдат фармацевтите, най-много законодателството, което да легализира от много време желаната от нас обстановка, в която при съществуване на генеричен сурогат да може фармацевтът да ви отпусне това, което ще свърши работа, а не съответното комерсиално име, което е изписано от лекаря “, счита той.
От през днешния ден НЗОК удължава служебно протоколите на хронично болните
От през днешния ден Националната здравноосигурителна каса удължава протоколите на хронично болните пациенти. Целта е хората, които имат потребност от ле...
Прочети повече
Вълев моли „ да спрем да се кланяме на съответните търговски марки “ и изясни, че има лобистки текст в една от наредбите, който в този момент попречва това. " Имаме налични на пазара задоволително генерични заместители ", увери той.

Относно дефицита на „ Пулмикорт “ Вълев посочи, че поради ковид лекарите са почнали всеобщо да го предписват и отвън предписанията му за деца и недоносени бебета, се предписва и на възрастни, което е довело до свръхголямо търсене и бързо привършване на количествата.

„ Това обаче не се случва единствено в България, това се случва в целия свят. За цялата страна се получават по няколко хиляди опаковки, което е безусловно незадоволително ", добави магистър-фармацевтът.

" И сега има проблем с антикоагулантите. Има някакви количества, които незабавно се изтеглят за болничния пазар и това не оставя нищо за свободния. Казусът е с това какви количества общо влизат в страната “, акцентира Антон Вълев.

" Свръхпредписването на антибиотици беше нервност ", безапелационен е експертът. По думите му този интервал е отминал.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР