Предстоящите избори попадат в изключително негативен събитиен контекст, което формира

...
Предстоящите избори попадат в изключително негативен събитиен контекст, което формира
Коментари Харесай

ЕСТАТ: Прагът за влизане в парламента ще бъде рекордно нисък

Предстоящите избори попадат в извънредно отрицателен събитиен подтекст, което образува чувството, че от вота зависи малко или нищо. Това е един от изводите на социологическо изследване на организация ЕСТАТ. 

Национално представителното проучване е осъществено от организация ЕСТАТ посредством директно персонално изявление на таблети измежду 1005 пълнолетни български жители, подбрани по пол, възраст и вид обитаемо място. Извършено е от 10 до 17 септември със лично финансиране. 

Изследването демонстрира, че идващият парламент ще е мощно фрагментиран , без значение дали ще се състои от 6, 7 или 8 партии. Опонентите на ГЕРБ от предходното постоянно ръководство ще бъдат надалеч от болшинство, а з а партията на Бойко Борисов, даже като първа мощ, ще е доста мъчно да откри допустими сътрудници за сформиране на кабинет , означават от организация ЕСТАТ.

В подредбата на политическите сили цялостна изясненост има само във връзка с първото място на ГЕРБ. Втората позиция на „ Продължаваме промяната “ (ПП), съгласно данните, също наподобява сигурна, само че загуба на поддръжка за тях в последните дни на акцията, както и прикрит избор или прилив към „ Възраждане “, могат да доведат до разбъркване. 

Посланията на политическите сили са слаби, а акцията е вяла и, като разследване, гласоподавателите ще гласоподават не за най-хубавата, а за минимум неприятната опция , сочат още данните от проучването. Според организацията това неизбежно ще се отрази на интензивността, която така и така бележи негативен тренд – от 50 на 100 през април, предходната година, до 40 на 100 през ноември. Данните дават съображение да се чака интензивност в границите на 2,2 – 2,5 милиона гласоподаватели, което прави сред 33% и 38% от всички, имащи право на глас, в това число гласуващите в чужбина. 

Прагът за влизане в Народното събрание също ще бъде рекордно невисок – сред 90 и 100 хиляди гласа . Най-високо присъединяване се чака от хората на възраст сред 50 и 60 години, приключилите университет, мениджърите и в обитаемоте места, разнообразни от София. 

Според данните 70% от гласоподавателите твърдо са решили кого да поддържат. Техният дял е доста над междинния измежду хората над 50 години, работещите, пенсионерите и столичаните. Малко над една четвърт още не са създали избора си, само че вероятността множеството от тях въобще да гласоподават, както и да концентрират вота си най-вече в една политическа мощ, е единствено теоретична, сочат изводите от проучването на организация ЕСТАТ.

Изследването е осъществено посредством директно персонално изявление на таблети измежду 1005 пълнолетни български жители, подбрани по пол, възраст и вид обитаемо място. Извършено е от 10 до 17 септември със лично финансиране.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР