Предстоящата 2018 г. ще бъде година на повишаване на доходите,

...
Предстоящата 2018 г. ще бъде година на повишаване на доходите,
Коментари Харесай

Димитър Манолов: 2018 г. ще бъде година на повишаване на доходите

Предстоящата 2018 година ще бъде година на повишение на приходите, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция президентът на КТ "Подкрепа " Димитър Манолов. Той даде позитивна оценка на направеното от държавното управление в тази посока, само че се притеснява, че редом ще се вдигнат и цените.

Минималната работна заплата ще продължи да пораства до тогава, до момента в който стигне допустими стойности, сподели още Манолов. По думите му минималната работна заплата във всяка страна е главният предпазен механизъм на приходите на хората. Темата за класовете е затворена, клас "Прослужено време " остава, акцентира Манолов.

Големият недостатък на сегашната ни пенсионна система е изискуемият застрахователен стаж за придобиване право на пенсия, който към този момент е 40 години, разяснява президентът на КТ "Подкрепа ". По думите му по този начин се санкционират хората, които са учили и заради тази причина са се появили по-късно на пазара на труда.

Не е реалистично да чакаме понижаване на условието за застрахователен стаж, счита Манолов.Той обаче има концепция да се признава за застрахователен стаж времето, прекарано на училищен и студентски бригади, както и да се преразгледа категорията за пенсиониране при войнишка работа. Това са дреболии, само че е хубаво някой да им обърне внимание, уточни синдикалистът.

Системата с така наречен инвалидни пенсии и изобщо всички доплащания е основана през 1953 година в настоящия си тип. Тя е остаряла и коригирането й отсам и оттова ще докара единствено до неточности, по тази причина е належащо да се пренапише напълно и отначало, безапелационен е синдикалният водач. Според него вредите от контрабанда и кражба на Данък добавена стойност са надалеч по-значими и по-големи от нанесената щета на страната посредством инвалидни пенсии.

Димитър Манолов изрази терзание от използването на европейска инструкция, която слага високи условия към централите, работещи с въглища. Проблемът не е единствено български, той касае девет европейски страни, чиято енергетика е съществено застрашена от това, уточни синдикалистът. Той се притеснява, че може да изчезне българската енергетика, която зависи 100 % от български запас. Невъзможна и погрешна е тезата, че АЕЦ "Козлодуй " ще компенсира неналичието на въглищна енергетика, уверен е водачът на КТ "Подкрепа ".

Европейският стопански и обществен комитет по време на председателството ще одобри четири мнения по самодейност на българската група, свързани с приходите, енергетиката, екологията и други значими за обществото тематики, сподели още Манолов. Той посочи, че в София ще се организира съвещание на обособените групи, съставляващи Европейския стопански и обществен комитет. Ще заседава и управлението на Европейската конфедерация на профсъюзите. Смелата ни фантазия е в границите на по-широка самодейност да създадем една европейска проява по въпроса за приходите, съобщи президентът на КТ "Подкрепа ". По думите му България участва авторитетно в европейските синдикални структури и всички ще го видят.

Следва цялото изявление:

Въпрос: Г-н Манолов, по какъв начин КТ "Подкрепа " изпраща 2017г.?
Отговор: Като доста други години преди този момент. Годината е забавна дотолкоз, доколкото държавното управление обърна внимание през бюджета на приходите. Не е добре, че дружно с приходите евентуално ще се вдигнат и цените. Ако покачването на приходите беше по-плавно, то тогава нещата биха били по-спокойни. Ще изчакаме и ще забележим какво ще стане. Живеем в страна с пазарна стопанска система, където цените мъчно могат да бъдат контролирани, да не кажем невероятно.

В синдикален аспект можем да се похвалим, че КТ "Подкрепа " скоро ще навърши 30 години. Ние сме най-старият свободен профсъюз в България, една година по-стари от КНСБ, които тогава бяха в битието си на казионна организация, станаха свободна една година след нашето основаване. За първи път нашият конгрес ще съвпадне с кръгла годишнина на организацията.

В този 30-годишен интервал ние постоянно сме имали мнение. Характерно е, че в никакъв случай не сме го променяли. Каквото сме декларирали в началото - погрешно, право го следваме до дъно. Когато сме сбъркали, признаваме, учим се от личните си неточности, бих споделил, че притежаваме приблизително равнище на мъдрост.

Ние сме предан сътрудник. Това ни разделя с работодателските организации и мога да го кажа с малко мъка, тъй като от време на време и там липсва широтата на възгледа. За да живее добре едно общество, би трябвало да се състои от добре живеещи човеци. Намирам за късогледо отношението да се бориш против техните минимални приходи.

Въпрос: Докога ще пораства минималната работна заплата?
Отговор: Минималната работна заплата ще продължи да пораства до тогава, до момента в който стигне допустими стойности. Имаме несъгласия с бизнеса, по тази причина сме разнообразни артисти. Те пазят огромните облаги, ние - достойния живот. Именно това е смисълът да се откри някакъв допустим баланс сред тези две величини.

Предложението да не се усилва минималната работна заплата е обезверен акт на хора, които нямат визия в каква действителност живеят. Минималната работна заплата във всяка страна е главният предпазен механизъм на приходите на хората и за първи път през 2017 година и през миналата държавните управления взеха ограничения да създадат някакви стъпки в тази посока. Що се касае до класовете - тази тематика е затворена, клас "Прослужено време " остава.

Въпрос: Ще се покачва ли възрастта за пенсиониране?
Отговор: Не. Пенсионната възраст у нас доближи задоволително равнище, механични съпоставения с други страни са погрешни, тъй като изискванията са разнообразни. Големият недостатък на сегашната ни пенсионна система, съгласно мен е изискуемият застрахователен стаж за придобиване право на пенсия. Защото, когато стартира да се усилва, беше 20 години, в този момент към този момент е 40. Което значи, че при пенсионна възраст 65 година, индивидът няма право на интервали на безработица и второ, наказваме тези, които са учили. Защото училият човек се появява на пазара на труда по-късно. И ние започваме да го натоварваме с спомагателни условия, на които му е мъчно да отговори, да наказваме този, който се е старал, който е вложил средства, с цел да се изучи. Върху тези неща би трябвало да се огледа с по-различно мислене.

Не е реалистично да чакаме понижаване на условието за застрахователен стаж. Аз обаче имам концепция да се признава за застрахователен стаж времето, в което сме ходили на училищен и студентски бригади. Полаган е труд, който е заплащан, начисляваше се публично обезпечаване. Следователно това дава право този труд да бъде зачетен като застрахователен стаж. Когато един човек е ходил 4 пъти на училищен бригади и още 4-5 пъти на студентски по един месец, почти може да събере една година застрахователен стаж.

Колега слага и забавен въпрос за военната работа. Офицерът и сержантът се пенсионират първа категория и това никой не го оспорва. На боеца се признават две години трета категория. Т.е. допуска се, че боецът е бил при други условия, съпоставено с офицера и сержанта, което е неуместно. Това са дреболии, само че е хубаво някой да им обърне внимание.

На дневен ред е и би трябвало да бъде обсъждан бързо казусът с така наречен в допълнение наложително пенсионно обезпечаване. То нито е в допълнение, към този момент не е и чак толкоз наложително, защото в закона до момента не е контролиран механизмът за погашение на тази добавка към пенсията, която се получава за сметка на част от осигурителната вноска. Проблемите не са един и два, а стартира да чука на вратата интервалът, в който това би трябвало да се извърши.

Въпрос: Проблемът с инвалидните пенсии към момента стои.
Отговор: Това е една доста сензитивна тематика. Системата с така наречен инвалидни пенсии, изобщо всички доплащания, е основана през 1953 година в настоящия си тип. Оттогава до през днешния ден са минали две генерации. Ние живеем в напълно друга социална среда, друга икономическа обстановка и концепцията да се поправя отсам и оттова е погрешна и ще докара единствено до неточности. Страх ме е, че първи ще пострадат хората, които в действителност имат тези права. Друг е въпросът, че цялата система е сбъркана. Ако някой желае нещо да направи, би трябвало да я пренапише напълно и отначало.

От друга страна, в случай че се приказва за вреди върху бюджета, вредите от контрабанда и кражба на Данък добавена стойност са надалеч по-значими и по-големи от нанесената щета на страната посредством инвалидни пенсии.

Въпрос: Какви са синдикалните Ви задължения към идното председателство на Съвета на Европейски Съюз?
Отговор: В рамките на председателството ние ще играем роля през европейските организации, в които присъстваме по един или различен метод. "Подкрепа " е част от Европейската конфедерация на профсъюзите, чийто вицепрезидент съм и от Европейския стопански и обществен комитет. Последният ще одобри четири мнения по самодейност на българската група, свързани с приходите, енергетиката, екологията и други значими за обществото тематики.

По време на председателството в София ще се организира съвещание на обособените групи, съставляващи Европейския стопански и обществен комитет. Ще има и съвещание на управлението на Европейската конфедерация на профсъюзите. Смелата ни фантазия е в границите на по-широка самодейност да създадем една европейска проява по въпроса за приходите. При неотдавнашното си посещаване у нас генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Византини показа пред премиера, финансовия министър и министъра на труда и обществената политика визията на европейските обществени сътрудници за потребността от специфична политика по доходно доближаване сред Западна и Източна Европа.

Колегата Пламен Димитров също има съществено наличие в структурите - той е ръководител на комисията по труд, приходи, витално ниво и индустриални връзки в Европейския стопански обществен комитет, също по този начин и член на управлението на Международната организация на труда. Т.е. България участва авторитетно и всички ще го видят.

Въпрос: Очаквате ли напрежение през 2018 година?
Отговор: Възможно е някъде да има местни напрежения, конфликти, свързани най-вече с енергетиката, защото там останаха отворени доста въпроси. Имам поради енергетиката, която напълно е подвластна от български запаси. Съществува някакъв чудноват напор ние да унищожим личната си енергетика, която зависи от нашите въглища и аз изрично не го разбирам. Освен, в случай че някой не е решил да ни направи 100 % енергийно подвластни от външни източници.

Съществува европейска инструкция, която слага доста високи условия към централите, работещи на въглища. Проблемите идват от метода, по който тя ще се ползва. Този проблем не е единствено български, той касае девет европейски страни, чиято енергетика е съществено застрашена през използването на въпросната инструкция. България поставя избрани старания, въпросът е в каква посока са и какъв ще бъде резултатът от тях. Притеснението ми е, че може да изчезне българската енергетика, която зависи 100 % от български запас.
Невъзможна и погрешна е тезата, че АЕЦ "Козлодуй " ще компенсира неналичието на въглищна енергетика. Топлоенергетиката е по-оперативна, тя може да стартира да работи по-ускорено и по-бавно в границите на по-малко от 24 часа - нещо, което атомната енергетика не може да си разреши. Именно това е смисълът на този вид енергетика - да контролира пиковете в потреблението, нещо, което нуклеарната енергетика не може да направи. За страдание обаче, нормално стопански ползи разрешават разискването на тези тематики от една обща позиция, което е погрешно и рисково.

Въпрос: Каква е Вашата прогноза за 2018 година?
Отговор: Новото е шестмесечното председателство на Съвета на Европейски Съюз. Ще бъде година на повишение на приходите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР