Предстои РИОСВ - Перник да започне най-тежката процедура по отнемане

...
Предстои РИОСВ - Перник да започне най-тежката процедура по отнемане
Коментари Харесай

Държавата посяга към лиценза на фирмата, чиито отпадъци запалиха Струма

Предстои Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник да стартира най-тежката процедура по лишаване на разрешителното на компанията "Феникс - Дупница ", чиито боклуци обгориха мост на автомагистрала "Струма ". Това заяви екоминистърът Нено Димов по време на петъчния парламентарен надзор. Става дума за лиценза на компанията, който й разрешава да третира на боклуци като черни и цветни метали, излезли от приложимост моторни транспортни средства, негодни за приложимост акумулатори, батерии излезли от приложимост, електрическо съоръжение.

От изявлението на Димов се разбра, че за близо година и половина специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник са направили общо 5 инспекции на сдружението. През ноември предходната година е открито предпазване на неопасни боклуци на неразрешено за това място, поради което "Феникс - Дупница " е санкционирана с 5000 лв.. През месец май 2019 година е осъществена планова инспекция, при което открито предпазване на боклуци на неразрешено за това място. Тогава на компанията е казано да реалокира всички боклуци до 31 юли. Дружеството е поискало удължение на периода, само че не е получило позволение. Впоследствие са открити още две нарушавания - първо несъблюдение на предписанието за разчистване на отпадъците, обещано при миналата инспекция от месец май и запазване на боклуци за неразрешено за това място. За тези две нарушавания са формирани 2 акта. Собственикът е отказал да ги получи, само че общината въпреки всичко е съумяла да му ги връчи преди 10 дни. След периода за обжалване следва издаването на наказателни разпореждане.

На 11 септември е издадена заповед с която на сдружението е наложена насилствена административна мярка и предписало всички индустриални неопасни боклуци, които се съхраняват на неразрешени за това място и тук-там, неотговарящи на нормативните условия да бъдат отстранени до 15 октомври тази година и да се подхващат дейности за възобновяване качеството на околната среда в период до 30 октомври тази година, заяви още Димов.

Той обясни, че след приключванията на обжалванията ще стартира процедура по отнемането на лиценза на "Феникс Дупница ". Разпоредено е на общината да почисти отпадъците от региона. Местната власт е изпратила писмо до екоминистерството и към РИОСВ-Перник, защото съгласно градската администрация законът не разрешавал намесата й. В нормативите е конкретизирано, че когато става дума за индустриален боклук, той би трябвало да бъде извозен от причинителя или причинителя на нарушаването, в случай че той е прочут - т.е. в тази ситуация това е компанията "Феникс Дупница ". Все още се чака отговор от екоминистерството и едвам тогава може боклукът да бъде отстранен от региона

От обясненията на зам.-кмета на Дупница Крум Милев се разбра, че отпадъците на компания "Феникс Дупница " се натрупат под автомагистралата от най-малко четири, пет години. Според него за казуса са знаели всички виновни институции. Още преди година общината е изпратила писмо до пътната организация и РИОСВ-Перник, в което категорично е упоменато, че има заплаха от пожар. От пътната организация обаче въобще не дали отговор.

Дни след пожара прокуратурата повдигна на притежателя на компанията обвинявания за закононарушение против околната среда и преднамерен палеж. Към момента това е единствената реакция от страна на страната.

Очаква се ремонтът на обгорения сектор от "Струма " край Дупница да продължи няколко месеца и да коства към 2 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР