Предстои обсъждане на казуса в пленарна зала Бургас разбалансира програма

...
Предстои обсъждане на казуса в пленарна зала Бургас разбалансира програма
Коментари Харесай

Депутати искат ограничаване на безплатното саниране в Бургас – имало твърде много проекти

Предстои разискване на проблема в пленарна зала

Бургас разбалансира стратегия за гратис саниране, обвързвана с Националния проект за възобновяване и резистентност . През февруари депутати от ГЕРБ внесоха на Народното събрание, тъй че да се обезпечат още средства по нея. Причината е, че доста от претендентите по програмата са били утвърдени, само че са останали „ отвън борда “ поради привършване на ресурса.

„ С привършване на процедурата BG-RRP-4.023 “Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – стадий I ” по Националния проект за възобновяване и резистентност и издание на описите на утвърдените планове за финансиране и тези, които остават в аварийния лист, се установи, че искащите да се възползват от тази процедура са доста повече от утвърдените “, написа в претекстовете на проекторешението.

По процедурата кандидатствали 3053 сдружения на притежателите. Само 756 били утвърдени за финансиране, по 119 производството било прекъснато, а 2178 планови оферти останали в аварийния лист. Последните отговаряли на изискванията, само че за тях средствата свършили.

„ Предвидените средства за утвърдените оферти са в размер на 1 128 649 946 лева, нужните средства за реализирането на плановете за енергийно възобновяване жилищния сграден в аварийния лист са в размер на 2 672 959 473 лева “ , показват още от ГЕРБ. Това пораждало напрежение и чувство за неправда.

Предложението на ГЕРБ срещна необятна поддръжка в Народното събрание, само че въпреки всичко бяха поискани и някои корекции по него, стана ясно на взаимно съвещание на три парламентарни комисия предходната седмица.

Най-резервирани бяха от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ). На взаимното съвещание участваха и представители на Националното съдружие на общините в Република България.

В тази връзка Настимир Ананиев от ПП-ДБ уточни: „ Това, което чухме от Националното съдружие на общините – обикновено е те да желаят пари. Учудвам се, че се изрекоха кметове, които са малко в спор на ползи, защото бяха измежду десетте най-заинтересовани общини. Димитровград – 88 милиона ще получат, в случай че това планово решение бъде признато, а Стара Загора – 115 (милиона). Разбира се, огромният победител там е Бургас с 400 милиона, което е дори повече от София. “

Според Ананиев предлагането на ГЕРБ е популистко . От партията на Бойко Борисов сякаш се били съгласили, че би трябвало да се постави завършек на изцяло безплатното саниране и да се премине към известно съфинансиране от страна на притежателите в жилищните блокове. Сега обаче ГЕРБ предложили остарялата процедура да продължи.

Думата в един миг взе и варненският народен представител от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов. Той също видя, че Бургас изкривява схемата. От Българска социалистическа партия поддържаха предлагането на ГЕРБ, само че желаеха някои корекции, които бяха утвърдени.

Гуцанов уточни: „ Ами вижте сега какви несъответствия има и несъмнено, че те би трябвало да бъдат оправени в новото решение. Давам ви единствено един образец. В Бургаска област има 264 обекта и не е неприятно – отлично на кмета, че се е справил, и кметовете от региона! В цялата Североизточна България има по-малко обекти, в сравнение с в Бургас. Значи, този дисбаланс би трябвало да бъде оправен в новата стратегия и аз съм уверен, че това нещо ще се вземе поради и по този метод да подходим и в пленарна зала. Разбира се, там ви обещаваме, че ще изкараме данните – на какви квадратни метри на каква цена са били санирани жилищата. Няма по какъв начин да се спестят сходни неща. “

Към момента проекторешението към момента не е обсъждано за дефинитивно гласоподаване в пленарната зала. Това обаче може да се случи още тази седмица. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР