Предстои нова проверка на Направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична

...
Предстои нова проверка на Направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична
Коментари Харесай

ДБ иска отстраняване на гл. архитект на София

Предстои нова инспекция на Направление „ Архитектура и градоустройство “ при Столична община. Това излиза наяве от отговор на вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов на въпрос на депутата Ивайло Мирчев от „ Демократична България “
Въпросът на Ивайло Мирчев е предизвикан от голям брой тъжби и неодобрение от страна на жители и компании за работата на основния проектант на Столична община Здравко Здравков. Сигналите са свързани със закъснение на периоди по преписки, които Мирчев смята за голословни, оповестяват от Frognews.bg

Гроздан Караджов дава отговор в писмен отговор, че след заповеди на ДНСК и РДНСК – София, са осъществени инспекции на активността на направление „ Архитектура и градоустройство “ при Столична община, като те са обхванали интервала от 1 октомври 2020 до 30 септември 2021 година Министърът показва, че след резултатите от инспекциите по предложение на основния проектант от кмета на Столична община е импортиран отчет в Столичния общински съвет с предложение за смяна на структурата на Столичната общинска администрация.

Регионалният министър прецизира, че става въпрос за частта, касаеща направление „ Архитектура и градоустройство “. По думите му предложенията са признати от СОС на 16 декември 2021 година и са влезнали в действие от 1 януари 2022 година От отговора на вицепремиера и министър на районното развиване излиза наяве, че тези оферти включват преструктуриране на Дирекция „ Териториално обмисляне, като се основава дирекция „ Градска среда “, която поема дейностите по използването на признатата в края на 2020 година разпоредба за градска среда, а дирекция „ Териториална обмисляне “ ще увеличи успеваемостта си при одобрение на подробни устройствени проекти и издаване на визи за планиране. Също по този начин ще бъде увеличена щатната бройка на направление „ Архитектура и градоустройство “ с три щатни бройки с оглед възстановяване на административното обслужване. Също по този начин ще се сътвори дирекция „ Контрол и мониторинг “ за реализиране на надзор и мониторинг за административни преписки, периоди, процесите и процедурите в НАГ.

Регионалният министър дава отговор още, че следва осъществяване на нова инспекция от чиновници на ДНСК и РДНСК София във връзка с подхванатите дейности от страна на Направление „ Архитектура и градоустройство “ при Столична община, за премахване на установените пропуски и недостатъци в активността на общинската администрация.

Депутатът Ивайло Мирчев обръща внимание, че Законът за устройство на територията е основан от законодателя, с цел да обезпечи опцията за интервенция на страната в сходни тежки случаи. Мирчев напомня, че в закона е планувана опцията министърът на районното развиване при установени от ДНСК систематични нарушавания, осъществени от основния проектант на община, да бъде лишен от правото си да заема длъжността за период от 2 години.

Мирчев упорства министърът да приложи пълномощията си и да в профил основния проектант на Столична община от правото си да заема тази служба, осведомят от БГНЕС.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР