Предстои да работим по намирането на най-ефективно и работещо решение

...
Предстои да работим по намирането на най-ефективно и работещо решение
Коментари Харесай

Каракачанов: Някои партньори гледат на нас като на хора, имитиращи дейност


Предстои да работим по намирането на най-ефективно и работещо решение за въвеждане на доброволна военна подготовка за отбрана на отечеството. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Каракачанов насочи одобрение първоначално годишната конференция на началника на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев. Днес и на следващия ден се организира годишната конференция на началника на защитата и обичайният разбор на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската войска и структурите на директно послушание на министъра на защитата през миналата образователна година. Темата на форума е: „ Предизвикателствата пред системата за защита на страната и потреблението на въоръжените сили при развиване на военно-политическа рецесия “.

Красимир Каракачанов уточни, че с цел да можем дейно да използваме нашата войска при рецесии, ние авансово би трябвало да сме я обезпечили задоволително. „ Това значи да умеем да използваме пълноценно финансовите средства, отпуснати от българския поданик, като ги трансформираме в действителни отбранителни качества “, добави той.

Министърът означи, че прегледът на програмата 2020 е в финален стадий. „ Непосредствената ни задача е да организираме стартирането на създаването на идващия програмен документ за развиване на въоръжените сили, само че този път в по-дългосрочна вероятност - до 2032 година Така че нашето обмисляне на национално равнище да съответствува с това на НАТО и на Европейски Съюз. Първата стъпка - създаването на пътна карта на програмата 2032 към този момент е направена “, сподели той. Министърът напомни, че към този момент има одобрен народен проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024г., признат през януари от държавното управление.

“За да бъдат въоръжените ни сили благонадежден поръчител на сигурността на България, ние би трябвало да се съсредоточим върху осъществяването на другия основен приоритет в програмата на държавното управление, ориентиран към подготовката на задоволително хора за защитата на страната. Конкретно следва да работим по намирането на най-ефективно и работещо решение за въвеждане на доброволна военна подготовка за отбрана на отечеството ”, уточни той.

Каракачанов е уверен, че разследване на необятния публичен спор, на предложенията, които се готвят в МО като законодателни промени, ще намерят вярното решение по една тематика, която се отнася освен за българските въоръжени сили, а за всички страни-членки на НАТО. „ Защото казусът с недокомплектът не е проблем единствено на българските въоръжени сили, това е тематика, която тревожи и нашите съдружници, тематика, по която обаче те мислят доста по-смело и без предубеждения или терзания “, разяснява той.

Българският боен министър съобщи пред висшите военни на армията ни, че десетилетия наред за военната специалност се е говорило малко, за отговорностите и службата на българския боец, сержант и офицер се е говорило малко.

„ Мисля, че ние няма какво да крием, в противен случай, би трябвало да сме открити пред медиите, би трябвало да излезем искрено с нашите проблеми и поставяйки ги на обществото, да е ясно, че ние не сме следващата държавна конструкция, която плаче за нещо или желае единствено пари. Ние желаеме тези пари, желаеме тези благоприятни условия, с цел да осигурим сигурността на България, да осигурим на хората да живеят умерено, на бизнеса да работи обикновено, да създадем гаранция, облик на сериозен сътрудник. Защото всички ние знаем, че някои от нашите сътрудници в дадени моменти гледат на нас като на хора, които малко или доста имитират активност, а не толкоз като на хора, които действително са се заели да извършват своите задължения като съдружници по линия на НАТО, а в този момент и на Европейски Съюз “, съобщи Каракачанов.

Преди него началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев означи в приветствието си, че изводите от насъбрания опит демонстрират, че единствено военните старания, без тясното взаимоотношение с гражданските структури, не са задоволителни за попречване на рисковете, произлизащи от динамичната конюнктура на сигурност. „ Тя слага и все по-широк набор от условия към отбранителните качества на страната ни в границите на груповата защита на НАТО и общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз “, сподели още професионалният началник на армията ни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР