Представяне на книгата на Николай Василев Николов Възходи и падове

...
Представяне на книгата на Николай Василев Николов Възходи и падове
Коментари Харесай

Премиера на исторически очерк за село Типченица се състоя в Община Мездра /снимки/

Представяне на книгата на Николай Василев Николов „ Възходи и падове сред нашествия и епидемии. Исторически етюд за Искърския край и село Типченица, Врачанска област “ се състоя в Община Мездра. Организатори на културната демонстрация бяха Община Мездра, Краеведското сдружение и Литературен клуб ‚Христо Ботев “ при НЧ „ Просвета 1925 “ - гр. Мездра, а водещ на събитието - Светла Дамяновска, основен специалист „ Културно завещание и религиозни действия “ в Община Мездра и ръководител на Литературен клуб „ Христо Ботев “. 
Премиерата почетоха кметът на село Типченица Георги Димитров, ръководителят на НЧ „ Съзнание-1899 “ - с. Типченица Елеонора Георгиева, поданици на крайискърския град, чийто родови корени са от това планинско населено място, фенове на краезнанието. 
Авторът Николай Василев и неговото поселищно изследване бяха показани от Атанаска Петровска - секретар-библиотекар на НЧ „ Съзнание-1899 “ - с. Типченица и от Мирослав Гетов - ръководител на Краеведско сдружение - Мездра. 
„ Идеята за написването на тази книга породи у мен преди повече от 20 години, сподели на премиерата Николай Василев, който е дълготраен чиновник в ТПК „ Динко Петров “ и РПК - Мездра, Трудово-кооперативно земеделско стопанство - Типченица и Електроснабдително дружество - Враца, читалищен деятел и самодеец. 
Първоначално имах намерение просто да събера колкото се може повече обстоятелства за селото и да ги подредя в последователен ред, без да ги пояснявам. Тъй като знам, че всяко едно тълкувание е субективно и е пречупено през призмата на личните ми визии и разбирания за живота, за политиката и за всички аспекти на нашето съществуване. 
Но в процеса на работа реших, че по този начин поднесени тези сухи обстоятелства ми изглеждаха все едно, че виждам сухи тръни в голо поле. И идващите генерации, като ги четат, няма да знаят за какво едно нещо се е случило или не се е случило по избран метод. 
И по тази причина взех решение да пояснявам някои събития, въпреки че, отново споделям, всичко е от позиция на моя индивидуален взор и разбиране на живота, от позиция на моите визии, на някаква, въпреки и дребна мъдрост, която съм натрупал през тези седем десетилетия, които съм живял. 
Най-важното обаче, което беше водещо за мен и който прочете книгата ще го усети, е, че тя е едно обръщение. Послание към всички, които идват след нас. А то е, че не би трябвало да забравяме предишното, без значение от грешките, от лутанията, от заблудите. На всички, в това число и на нас. 
Другото значимо нещо е, че без значение от всичко би трябвало да бъдем оптимисти, би трябвало постоянно да живеем с вяра. Достоевски има една чудесна мисъл на тази тематика: „ Да живееш без вяра, значи да спреш да живееш. “ 
Своите отзиви и усещанията от книгата споделиха също журналистът Кирил Радовенски, някогашният шеф на РПУ - Мездра о. р. полк. Ивайло Христов, Румяна Легярска и др. 
От името на Община Мездра Мирослав Гетов подари на рецензента на книгата Атанаска Петровска букет цветя, а на създателя - бутилка алено вино. За край Николай Василев раздаде подписи и подари по един образец от историческия етюд за село Типченица на всички читалища в община Мездра. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР