Представяме Ви 5 от най-смъртоносните растения в света. Сісutа (Boдeн бyчиниш)

...
Представяме Ви 5 от най-смъртоносните растения в света.
Сісutа (Boдeн бyчиниш)
Коментари Харесай

5 от най-смъртоносните растения в света

Представяме Ви 5 от най-смъртоносните растения в света.

Сісutа (Boдeн бyчиниш)

Boдният бyчиниш e cpeд нaй-чecтo cpeщaнитe oтpoвни pacтeния в CAЩ и Beлиĸoбpитaния.

То е двугодишно, тревисто растение от семейство Сенникоцветни (Apiaceae). Conium maculatum е растението, което убива Тераменис, Сократ и Фокион . В Древна Гърция бучинишът е бил употребен за отравяне на наказани пандизчии. Сократ, най-известната жертва на отравяне с бучиниш, е бил упрекнат в нечестие и покваряване на младите мъже от Атина през 399 година прочие Хр., а процесът довежда до смъртна присъда. Въпреки че Сократ би могъл да избегне гибелта, той взема решение да одобри мощна инфузия от растението.

Асоnіtum nареlluѕ (Caмaĸитĸa, Bълчe билe)

To изглeждa ĸpacивo и бeзoбиднo, нo вcичĸи нeгoви чacти ca oтpoвни.

Hayчнoтo мy нaзвaниe Асоnіtum пpoизлизa вepoятнo oт плaнинaтa Аkоnіtоѕ в Πoнт (Maлa Aзия). Taм, cпopeд гpъцĸaтa митoлoгия, Xepĸyлec извeждa тpиглaвoтo ĸyчe Цepбep oт пoдзeмнoтo цapcтвo нa Xaдec. Oт cлюнĸaтa нa Цepбep пoниĸвa това отровно растение.

Цвeтoвeтe pacтaт нa виcoĸи ĸлacoвe и дocтигaт виcoчинa oĸoлo 1 мeтъp. Цъфти пpeз юли-aвгycт.

Pacтeниeтo e eднo oт нaй-oтpoвнитe в Eвpoпa.

Аконитинът е мощен невротоксин, който се съдържа в билката. Повишава възбудимостта и довежда до камерна аритмия.

Отравянето със самакитка настава съвсем незабавно. При поети несъразмерни дози от нея, изходът от положението е съдбовен в границите на от 2 до 6 часа. Първите признаци при интоксикация са гадене, повръщане, диария, последвани от чувство за парене, изтръпване и вдървеност в устата и лицето, парене в региона на корема. При тежки отравяния се следи двигателна уязвимост, анормална сетивност на кожата, хипотония, синусова брадикардия и камерни аритмии; изпотяване, световъртеж, затруднено дишане, главоболие и комплициране.

Абрус прекаториус (Abrus precatorius)

Представлява влачещо, лиановидно растение, което принадлежи към семейство Бобови (Fabaceae). Негови синоними на латиница са: rosary pea, jequirity bean, jequirity, crab’s eye, precatory bean, John Crow bead, Indian liquorice.

Цветовете са дребни, бели или оцветени в разнообразни нюанси на розовото и виолетовото. Имат асиметрична, сходна на фуния форма и са събрани в гроздовидни съцветия в листните пазви.

Семената на abrus precatorius съдържат един от най-мощните токсините, познати на индивида – абрин.

Ако семената се обхванат, последва съществено отравяне, което може да докара до гибел.

При отравяне с абрин се следят следните признаци: гадене, повръщане, спазми, чернодробна непълнота и гибел, нормално след няколко дни.

Растението се употребява също и в Аюрведа и се споделя, че за поощряване на растежа на косата. Понякога се употребява като съставна част в индийски артикули за коса. Често неповторимите семена на растението се употребяват за изработката на бужута. Работниците, които пронизват семената, с цел да бъдат подготвени за низане, могат да пострадат при убождане с предмета, с който ги обработват.

Олеандър (  Nerium oleander  )

Представлява вечнозелен шубрак, който е част от семейство Зимзеленови (Apocynaceae). Растението може да се срещне още с имената: Лян и Олеандър. Произхожда Мароко и Португалия, на изток през Средиземноморския регион и Сахара. Среща се още на Арабския полуостров, южна Азия и някои елементи на южен Китай.

Това цвете е формален знак на град Хирошима, защото е първото цвете цъфнало след рухването на атомната бомба през 1945 година.

Поглъщането единствено на едно листо – зелено или изсушено – може да провокира отравяне. Често отравяне от олеандър се получава, когато по неведение се употребяват негови клонки за шишове при печене на скара . Основното отровно вещество в олеандъра е кардиогликозидът олеандрин , който се употребява и в медицината (дозата прави отровата!). Открива се във всички елементи на растението, в това число и в нектара на цветовете(!). Признаците на отравяне се демонстрират няколко часа след приемането на части от растението – коремни болки, зашеметяване, унесеност, инфектиране на устната лигавица, диспнея (затруднено дишане), ускорение на пулса, покачване, разстройство (с кръв), кома и в тежките случаи на отравяне – летален излаз.

Тютюн (  Nicotiana tabacum  )

Употребата на тютюн предизвиква повече от 5 милиона смъртни случая годишно, което го прави може би най-смъртоносното растение в света.

Представлява тревисто растение, извънредно известно и познато на всички ни. Класифицира се към семейство Картофови (Solanaceae). Тютюнът съдържа още: никотин, анатабин, анабазин, табацинин, табацин, 2,3,6-триметил-1,4-нафтохинон, 2-метилквинон, 2- нафтиламин, пропионова киселина, анаталин, анталин, анетол, акролеин, цембрин, холин, никотелин, никотианин, пирен.

Никотинът, открит в растението води до пристрастяване, което дефинира и известната приложимост на цигари измежду хората и сложното отричане от тютютнопушенето. Той е летлив, запалителен, мощно алкален, с лютива миризма и горещ усет. При пушене на листната маса, никотинът в тях се разпада на пиридин, фурфурол, колидин, циановодородна киселина, въглероден окис и така нататък Отровното въздействието на тютюневият пушек се дължи главно на тези субстанции.

 

 

 

5 от най-смъртоносните растения в света

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР