Представителството на програмата Интелигентни градове“ (Intelligent Cities Challenge) –– обяви,

...
Представителството на програмата Интелигентни градове“ (Intelligent Cities Challenge) –– обяви,
Коментари Харесай

Сливен ще е част от „Интелигентни градове“

Представителството на програмата „ Интелигентни градове “ (Intelligent Cities Challenge) –– разгласи, че град Сливен е определен да се причисли към неговата почетна стратегия за поддръжка. За присъединяване са определени общо 64 града от страни-членки на Европейския съюз, като от България са определени градовете Сливен, Стара Загора и София.
От края на месец септември тази година общината ще стартира двугодишното си присъединяване, с цел да сътвори въздействаща тактика и да създаде новаторски решения, които ще слагат града в челните редици на зеления и цифровия двоен преход посредством локални зелени покупко-продажби и планове. Инициативата се управлява от Европейската комисия (DG GROW и EISMEA).
Програмата ICC ще помогне на градовете да употребяват силата на авангардни технологии, като в същото време подобрят своята икономическа конкурентоспособност, обществена резистентност и качеството на живот на европейските жители. Те ще получат висококачествени персонализирани насоки, експертна поддръжка, достъп до консултантски и градски партньорски мрежи и принадлежности за създаване на потенциал, с цел да приближат града си към двойния преход.
Основните градове участници в програмата са разграничени в 3 разнообразни групи:
Европейски градове, взели участие в предизвикването за цифрови градове, което предшества ICC
Нови кандидатстващи градове от Европейски Съюз
Международни съществени градове
Те ще бъдат подкрепени да приведат в деяние своите градски тактики и да станат районни модели за подражателство, чието усъвършенствано градско показване ще способства за възстановяване на качеството на живот и основаване на нови благоприятни условия за техните жители. Те ще имат опция да работят в мрежа с връстници и ментори в целия Европейски Съюз и отвън него и ще основат трайна интернационална мрежа от познания от специалисти, градове и заинтригувани страни.
Менторските градове са специалисти с потвърден опит в най-малко една от тематичните области на ICC. Те поддържат главните градове в постигането на техните цели, като споделят знанията си и оказват помощ за мащабиране на решения за интелигентни градове.
Дана Елефтериаду, началник на екипа за градове и непосредственост, DG GROW към Европейската комисия, сподели по време на среща по тематиката: „ Градовете са туптящото сърце на европейската стопанска система. Новата фаза на Предизвикателството за интелигентни градове предлага на градовете изключителната опция да се слагат на картата като европейски образован град и да трансфорат своите упоритости за резистентност и технологии в деяние, изключително посредством пускане на лични локални зелени покупко-продажби в градските отдели и с локални компании. Те ще слагат вашите градове твърдо по пътя към превръщането на Европейската зелена договорка и Индустриалния проект на Зелената договорка в действителност, като в същото време разширят европейската промишленост с нулево чисто положение “
Стоян Марков – зам.-кмет „ Икономическо развиване “ в община Сливен като представител на град Сливен показа:
„ Чрез това наше присъединяване в европейската самодейност на програмата „ Интелигентни градове “ следва да сложим началото в развиването на Сливен като „ интелигентен град “, да покажем дребните стъпки направени до в този момент в тази посока, да изготвим Концепция за интелигентното му развиване през идващите 10-20 години.
С такава Концепция пред Сливен ще има повече благоприятни условия за кандидатстване с планове по стратегии освен в България, само че и непосредствено в Брюксел.
Програмата ще поддържа прехода на всички участващи градове в три бранша от стратегическо значение, където градовете имат висока степен на локално въздействие, а точно: строителство, енергия/възобновяеми източници, мобилност/транспорт. Освен това градовете са поканени да изберат три вторични бранша, върху които градът би желал да се концентрира в Предизвикателството „ Интелигентни градове “.
Това са секторите: Туризъм, Малка/местна търговия на дребно, Агро-храни, Текстил, Културни и креативен промишлености, като за Сливен са определени секторите: Туризъм, Агро-храни и Културни и креативен промишлености, добави заместител кмета на Сливен.
Програмата предизвикването „ Интелигентни градове “ ще ни предложи:
Консултантски услуги за градовете и огромна експертна мрежа
Споделяне и срещи с общественост от високоефективни градове и международни водачи
Подкрепа за създаване на локални зелени покупко-продажби с локални компании и жители и прогрес в зеления преход.
Програмата е с обща дълготрайност от 24 месеца, от юни 2023 година до май 2025 година и сега се вършат опознавателни срещи сред представителите на градовете, “ сподели в умозаключение Марков.
Предишното издание на ICC (2020-2022) означи 1,9 милиарда евро, заделени за дейности на градовете на ICC и 247 милиона евро обществено финансиране от Европейски Съюз, национални и районни източници, което спомогна за улеснението на 336 дейности, планувани от 136-те съществени града. Това ново издание ще се основава на триумфа на предходната стратегия на ICC (2020-22) и Digital Cities Challenge (2018-20) и ще обезпечи необятна високопрофилна мрежа, солидна методологична рамка и мощни механизми за поддръжка.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР