Представителството на Грийнпийс“ в България препоръчва да се въведат ясни

...
Представителството на Грийнпийс“ в България препоръчва да се въведат ясни
Коментари Харесай

„Грийнпийс“ призовава: Да има ясни правила при изграждането на агрофотоволтаици

Представителството на „ Грийнпийс “ в България предлага да се вкарат ясни правила при построяването на агрофотоволтаици /АФВ/ в аграрни земи без смяна на предназначението им. И приканва ВЕИ планове да се построяват предпочитано в урбанизираните терени . В мнение, направено по молба на Конституционния съд , организацията показва поддръжка за АФВ технологиите, като акцентира, че те:

  • резервират главните аграрни функционалности на земята;
  • обезпечават енергийна самостоятелност на земеделските производители, като им дават опция да обезпечат разноските си за сила и да разширят източниците си на доходи;
  • способстват за навлизането на чиста сила.

Въпреки това „ Грийнпийс “-България упорства за дефиниране на ясни критерии за агрофотоволтаичните планове.

„ Трябва да се регламентират на законово равнище и разпоредбите за надзор и ефикасни ограничения и наказания, които да подсигуряват рационалното потребление на земята и избягването на злоупотреби “ , акцентират специалистите от организацията и още веднъж обръщат внимание на неналичието на екологични цели в българското законодателство.

Според „ Грийнпийс “ – България:

  • Развитието на ВЕИ е национална тактика, само че предпочитано в урбанизирани или към този момент наранени територии.
  • Улесняването на АФВ плановете ще подтиква децентрализираното произвеждане на сила – ще даде опция на жителите да се включат интензивно със лични системи покрай мястото, където употребяват електричество. Така ще се понижи нуждата от създаване на огромни централизирани енергийни планове.
  • Приоритетното произвеждане на сила в обитаемоте места и на мястото на обекти като мини, сметища и други, ще понижи натиска за произвеждане на сила в аграрни земи или в места с богати екосистеми и местообитания.

От неправителствената организация приканват за отговорно обмисляне на АФВ, съчетаващо енергийни изгоди с запазване на околната среда и биоразнообразието.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР