Представителите на своите държави поискаха отговори: Как ще се преодолее

...
Представителите на своите държави поискаха отговори: Как ще се преодолее
Коментари Харесай

20 земеделски министри, сред тях и Вътев, поискаха от ЕК бързо преодоляване на кризата в земеделието

Представителите на своите страни желаеха отговори: Как ще се преодолее рецесията, подбудена от ниските междинни приходи на фермерите, повишаването на индустриалните разноски и стандартите за произвеждане на фона на инфлацията и засилена от нападателната война на Русия против Украйна
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев подписа писмо до Европейската комисия, квалифицирано взаимно с министрите на земеделието на още 19 страни членки, в което се упорства за краткосрочни отговори на неотложните проблеми на земеделските производители, оповестиха от министерството.

В писмото до изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия по Европейския зелен пакт Марош Шефчович и до комисаря по земеделие Януш Войчеховски се показва, че " от няколко месеца в доста страни членки на Европейски Съюз се организират демонстрации на огромен брой фермери, което е признак на рецесия в цяла Европа ".

Министрите на земеделието на България, Австрия, Хърватия, Кипър, Чешката република, Гърция, Унгария, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция означават изразените посредством митинги в цяла Европа проблеми като ниските междинни приходи на фермерите, повишаването на индустриалните разноски и стандартите за произвеждане на фона на инфлацията, засилена от нападателната война на Русия против Украйна.

Те допълват, че фермерите в цяла Европа основателно повдигат въпросите за неналичието на дълготрайни вероятности, непризнаването на стратегическия темперамент на активността им, нуждата от транспарантни и задълбочени съвещания, поради директното влияние на европейското законодателство върху тяхната работа.

В писмото се означават и опасенията в бранша поради амбициозните цели на Европейската зелена договорка.

Във всички страни членки фермерите слагат под въпрос натрупването на стандарти, все по-често зараждащи отвън Общата селскостопанска политика, макар че те са първите жертви на изменението на климата. Министрите регистрират нуждата от предприемане на дейности за климата, само че разясняват, че тези нови и даже по-високи стандарти стават все по-трудни за приемане, изключително когато не се изискват при импорт на артикули от трети страни.

Кризата в европейски мащаб изисква общоевропейски отговори, съизмерими със законните претенции, изразени в целия Съюз, декларират министрите на земеделието. Те приканват Европейска комисия да предложи съответни стъпки и решения на компликациите.,

Министрите на земеделието упорстват, преди всичко, за краткосрочни отговори на неотложните проблеми. Те чакат решителни и незабавни дейности по въпроси като системата на условността, натиска върху контрола, главно заради въвеждането на системата за мониторинг на площите, правото на неточност и опростяване на ръководството на националните Стратегически проекти по ОСП.

В писмото се упорства да се дадат ясни вероятности на фермерите при явен график за деяние, в това число с съответни стадии, с цел да оповестят на фермерите за средносрочните промени преди есента.

Министрите означават още, че е от първостепенно значение да бъдат бързо осведомени какви промени ще бъдат направени и в какъв период. Трябва да продължим напред дружно по съответен метод, с цел да предоставим на фермерите съответни отговори. Ето за какво в този момент се нуждаем от график за деяние, който ще ни разреши да приключим работата, с която сме се заели, с цел да отговорим на упованията на европейските фермери и да подсигуряваме продоволствената сигурност и стратегическата самостоятелност на Европейския съюз и неговите страни членки, пишат в умозаключение министрите на земеделието, подкрепили писмото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР