Представителите на онлайн платформите и рекламната индустрия връчиха на комисаря

...
Представителите на онлайн платформите и рекламната индустрия връчиха на комисаря
Коментари Харесай

Мария Габриел: Очаквам видим и измерим спад на дезинформацията онлайн

Представителите на онлайн платформите и рекламната промишленост връчиха на комисаря по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел самостоятелните си пътни карти, с които вкарват съответни ограничения за битка с дезинформацията в интернет. Подробните самостоятелни пътни карти, изложени в Кодекса за положителни практики за битка с дезинформацията онлайн, съдържат съответни дейности от платформите, които възнамеряват да разширят инструментите си против дезинформацията. Те включват ограничения за по-голяма бистрота на политическата реклама, образования на политическите групи и изборни органи, както и съдействие с проверителите на обстоятелства.

" Призовах промишлеността да предложи в кодекса осезаеми стъпки за битка с дезинформацията. Ангажиментите в него съставляват първи позитивен резултат от метода на Европейската комисия за справяне с онлайн дезинформацията. Няма да е задоволително кодексът да бъде направен единствено на хартия. Той би трябвало дейно прибавен и да бъде последван от дейности ", посочи българският комисар. Тя предизвести, че ще следи от близко приложението на пътните карти от платформите.

" Това не е кодекс на ЕК. Това е кодекс на всички участващи в неговото разработване - на платформите, на рекламната промишленост, на университетския бранш, на публицистите, на неправителствените организации. Това е един общ, съгласуван отговор на всички и чакам неговото приложение и ясни задължения ", акцентира Мария Габриел.

Кодексът е отворен за всички, които желаят да се причислят. Комисарят посочи, че в случай че в края на годината няма задоволително прогрес, тогава ще се реши какви спомагателни дейности да бъдат подхванати с оглед и на идните европейски избори. Възможно е комисията да изиска стягане на контрола посредством специфична регулация.

Мария Габриел изкусно избегна журналистически въпрос, заложен й по време на брифинг в Европейската комисия през днешния ден - дали Русия се е месила в референдума в Испания. " Не, нашата цел не е да сочим с пръст, а да има съответни ограничения за справяне с явлението, да вземем за пример бистрота при публикуването на реклами. Кой стои зад тях? Днес имаме потребност от повече информация. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР