Представителите на ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността към

...
Представителите на ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността към
Коментари Харесай

Скандал! ГЕРБ напуснаха Съвета по сигурността в МС: Лукойл печели на гърба на българите!

Представителите на ГЕРБ напуснаха съвещанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет преди края му.

 

Заседанието бе свикано за разискване на рисковете за националната сигурност на България при незабавна анулация на дерогацията за преправка на съветски петрол от рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас ".

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи като безпредметно присъединяване в Съвета, защото отчетите на службите по тематиката за предварително преустановяване на дерогацията удостоверили опасенията им от последните месеци, а също по този начин се удостоверило, че с " дерогацията се печели на гърба на потребителите ":

 

" Стана ясно, че " Лукойл " е имал опция още през вчерашния ден да премине към напълно неруски нефт, който да обработва, само че след съвещанието на енергийната комисия това внезапно се е трансформирало и сега към момента се преработва само и единствено в голям % съветски нефт.

 

Стана ясно и че има опция за доставки отвън Руската федерация. За нас единственото рационално е в този момент Народното събрание да вземе решение по импортирания законопроект от сътрудниците Делян Добрев и Делян Пеевски, за който повече от година и половина ПГ на ГЕРБ упорства. Тази дерогация даже и да не завърши в 3-дневен период какъвто е предметът на законопроекта, а в едномесечен - в края на годината, е един добър вероятен вид ", съобщи Десислава Атанасова. 

 

Атанасова изясни, че още на Съвета по сигурността е станало ясно още, че Агенция " Митници " и Министерството на финансите в незадоволително огромен размер са направлявали доставките на модифицирана продукция във връзка дерогацията.

 

Добрев уточни, че от отчета е станало ясно още, че " Лукойл " е продавала и претоварвала на танкери в намерено море в избрани месеци 50 % от горивата, като даже не е ясно те къде са отивали.

 

" Виждаме, че " Лукойл " работи съгласно това какво гласоподават избрани партии. Нашето предложение в енергийна комисия беше отхвърлено – за него гласоподаваха " срещу " и " въздържал се " Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Политическа партия, само че това не е изненада. Изненадата е, че и " Демократична България " гласоподаваха по този начин. Те гласоподават в полза на " Нефтохим " да преработва съветските петроли ", уточни Добрев.

 

По думите му към началото на войната българката рафинерия преработва 48% съветски петрол и 52% неруски, само че от първия ден на войната този % става над 90% съветски. " Има един интервал от над 6 месеца, когато 100% от петрола, който е преработван от " Лукойл Нефтохим " е съветски ", добави Добрев. 

 

 

Премиерът Николай Денков свика извънреднто съвещание във връзка импортирания в Народното събрание план на Закон за изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи обстановката в Украйна.

 

Фокус на съвещанието е оценката на последствията и рисковете за националната сигурност на България при вероятно приемане на проектозакона, който планува анулация в тридневен период на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на съветски петрол от българската рафинерия, предава Българска национална телевизия.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР