Представителите на етническите общности с най-стара история в Пловдив ще

...
Представителите на етническите общности с най-стара история в Пловдив ще
Коментари Харесай

„Кафе на толерантността“ събира отново всички етноси на 10-тата година от събитията през 2014 г.

Представителите на етническите общности с най-стара история в Пловдив ще се срещнат още веднъж на кафе в Джумая джамия в центъра на града.

Традиционното „ Кафе на толерантността “ отбелязва всяка година събитията, свързани с вандалския акт над джамията през 2014 година, предизвикан от делото за собствеността на карловската Куршум джамия. Пловдивското кафе на толерантността е с обръщение да се резервира етническият мир в града и пловдивчани да почитат религиозните разлики между тях, да пазят материалното и нематериалното културно завещание, част от историята на най-стария жив град в Европа.

Домакин на събитието е Ахмед Пехливан, ръководител на мюсюлманското настоятелство, президент на „ Йешилай България “ и член на Консултативния съвет на Фондация „ Заедно “, която сплотява активността на другите общности в града под тепетата, в поддръжка на идеята за мирното общуване. За първи път турската общественост насочи покана за Кафе на толерантността през 2015 година Обичаят е на този ден да се събират дружно представители на локалната и държавна власт, религиозния хайлайф, публицисти, неправителствени и културни организации. Пиенето на кафе е част от античните обичаи на турската общественост и се приема като знак за положително другарство.

Районно мюфтийство Пловдив и Мюсюлманското настоятелство ще чакат своите посетители на турско кафе на 14 февруари, от 11.00 ч. в Джумая джамия на пл. „ Римски стадион “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР