Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023

...
Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023
Коментари Харесай

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година , като с сходни опасения навлязоха и в новата 2024 година

Това демонстрират резултатите от обичайното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара /БСК/ , проведено измежду 784 микро, дребни, междинни и огромни предприятия от цялата страна и от всички браншове на стопанската система ни.

Миналата година продължи отрицателната наклонност , почнала през 2020 година и предизвикана от COVID-19 рецесията, а след това и енергийната рецесия и войната в Украйна . Участниците в анкетата дават преобладаващо отрицателна оценка на положението и на бизнес климата, и на личните им компании. Подобряване на бизнес климата виждат едвам 14% от интервюираните , а възстановяване на положението на фирмите регистрират малко над 1/5 от тях.

Спрямо миналата година има едвам видим оптимизъм в оценките , само че резултатите от рецесията са мощно забележими. Натрупалите се през последните 2-3 години голям брой рецесии неизбежно се отразиха върху индикаторите на компаниите, като всички те бележат фрапантни спадове по отношение на предкризисната 2019 година.

Намаляват размерите на производството и продажбите , както и външните пазари. Най-малко наранени са заплатите, които през 2023 година са увеличени в 71% от компаниите.

Бизнесът се е опитал да компенсира инфлацията с растеж във възнагражденията, увеличени суми за ваучери или с някакъв тип бонуси

Според резултатите от обичайното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара опасности пред родната стопанска система има в предстоящ растеж на цените и инфлацията , фискалната и регулаторна тежест, както и в цената на труда.

67% чакат забавянето на световния напредък да се отрази отрицателно на техните бизнес индикатори и през 2024 година Почти половината от интервюираните работодатели възнамеряват да усилят размера на производството си . Едва 1/3 от бизнеса възнамерява да усили вложенията в нови мощности.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР