Представители от организация Ле Лаба“ от френския град Бордо са

...
Представители от организация Ле Лаба“ от френския град Бордо са
Коментари Харесай

Французи посетиха Пловдив за обмяна на опит и добри практики

Представители от организация " Ле Лаба “ от френския град Бордо са на посещаване в Пловдив за обмяна на опит и положителни практики с община Пловдив по въпросите за интеграцията на ромите. Освен с план " Всички дружно: за по-добро обучение и здраве “, финансиран от Българо-швейцарската стратегия за съдействие, те бяха осведомени и с другия значим план " Растем дружно “.

С тяхната реализация се цели увеличение на достъпа на децата до просветителната и културната среда.  Внимание се обръща и на децата от ромски генезис, ограничение на отпадането им от учебно заведение. Заедно със своите родители те се включват интензивно, като посещават разнообразни театрални и оперни постановки, цирк или изложения.

" По този метод малчуганите, които за първи път посещават сходни културни институции се учат на държание, срещат се с артистите. Посредством до момента си с тях, децата и техните родители трансформират своите показа за културата като цяло. Връщайки се в клас те описват или рисуват какво са видели “, изясни дейностите ръководителят на план " Растем дружно “ Стефка Симеонова от отдел " Образование “ на регион " Източен “.

Проектът стартира през 2017 година, като главната му цел е понижаване броят на децата, които отпадат от учебно заведение, включвайки ги в разнообразни извънкласни действия за възстановяване на знанията им по български език. Тук се включват и спомагателни уроци по изобразително изкуство и спорт.

Община Пловдив работи и с ромски посредници, които подкрепят взаимоотношението сред администрацията и хората от ромската общественост. Затова значим аспект в плана " Всички дружно: за по-добро обучение и здраве “ са с изключение на просветителните, само че и здравните посредници, които работят, с цел да обяснят опциите за по-достъпно опазване на здравето. Това разясни Севджан Молабекир, началник на плана по българо-швейцарската стратегия.

Гостите от организация " Ле Лаба “ описаха за своята активност по отношение на интеграция на ромите чрез просвета и разнообразни музикални действия, като взаимно с ромски музиканти приготвят стратегия, която осъществят като представления. Те споделиха, че даже са организирали готвене на присъщи за общността ястия, които приготвяли дружно. Обясниха, че към този момент са посетили квартал " Столипиново “ и са разговаряли с представители на общността, те задаваха съответни въпроси практическата реализация на другите действия на общинската администрация по въпросите за ромската интеграция.  

Гостите от Франция останаха впечатлени от Младежкия център, за който в детайли им описа заместник-кметът Георги Титюков и насочиха привет към Пловдив за това, че е Европейска столица на културата и показаха своя екстаз от слогана " Заедно “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР