Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа реклама

...
Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа реклама
Коментари Харесай

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес оферират средствата за национална туристическа реклама за 2019 година да бъдат към 32 млн.лева по отношение на сегашните 14 млн.лева с смяна на метода на образуване на бюджета за такава активност.

Изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм Поли Карастоянова заяви, че организацията, подкрепена от управленията на КРИБ, АИКБ, БСК, Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, Сдружение "Произведено в България " ще подават през днешния ден писма до премиера, вицепремиера по икономическа политика, министрите на туризма и на финансите, както и ръководителите на двете отраслови парламентарни комисии, в което се предлага приходите в бранша, които за 2017 година по формалната статистика са 6,9 милиарда лв., да се вземат като съществена база, на която 0,5 на 100 /32 млн. лева/ да бъдат отделени за реклама през последваща година с опция този % последователно да нарасне до 1 %. Карастоянова сподели това на конференция с присъединяване на министъра на туризма Николина Ангелкова след срещата й с туристическия бизнес.

Предложението е основано на геополитическия разбор на деловите среди на конкурентни за България дестинации, като е регистрирано и устойчивото развиване на българския туризъм.

Поли Карастоянова сподели, че при опция за по-голям бюджет, би трябвало да се обърне повече внимание посредством профилирани акции с нужния финансов запас на новите задокеански пазари. Трябва да се направи мрежа от профилирани представителства, фокусирани върху туризма, по прилика с търговски служби и дипломатическите ни представителства.

Карастоянова също уточни значимостта на здравните ваучери както за стопанската система, по този начин и за хората. Те биха могли да бъдат въведени по модела на ваучерите за храна и да дават опция за здравен отдих в дребните, в междинния клас хотели навътре в страната.

Министър Ангелкова заяви, че за трите летни месеци над 4,480 млн. са били задграничните туристи в България, което е растеж по отношение на същия интервал на миналата година от 3,6 на 100. Приходите през юни и юли са 1,2 милиарда евро или 8,1 на 100 растеж. На първо място са визитите на румънски жители, следвани от тези от Германия, Гърция, Русия, Турция, Чехия, Полша, Израел.

За интервала януари - юли над 2 милиарда евро са приходите от интернационален туризъм или над 8,6 на 100 повече по отношение на аналогичния интервал на миналата година, разяснява министърът.

Ангелкова осведоми, че са направени над 300 инспекции по плажовете това лято, а сигналите на телефоните на ведомството от недоволни жители понижават от над 420 предходната година до над 250 това лято. Над 600 000 лв. са наложените санкции и неустойки, от които над 350 000 лв. към този момент са платени. Основните нарушавания при инспекциите при местата за настаняване са били свързани с достъпа на хора с увреждания.

В отговор на въпрос министърът осведоми, че измежду административните облекчения за бизнеса е въвеждането на лицева идентификация за електронните услуги на ведомството - да вземем за пример за категоризация на местата за настаняване.

В отговор на различен въпрос министърът заяви, че единствено два хотела са уведомили за недоволства от звук. Ведомството е изпратило писма с сходно питане до близо 800 хотела, от които 400 са отговори и единствено два са съобщили за тъжби против шума.
Министър Ангелкова осведоми още, че на 25 октомври ще заседава българо-руската смесена комисия, на която се чака страната ни да сложи въпроса за взаимност на съветските визи за български жители с тези за руснаците за отмора у нас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР