Представители на словенското правителство в последно време посещават гранични райони

...
Представители на словенското правителство в последно време посещават гранични райони
Коментари Харесай

Словения плаща за преселване на словенци от Хърватия

Представители на словенското държавно управление напоследък посещават гранични региони и оферират на жителите 45 000 евро на човек или малко по-малко от 100 000 евро за четиричленно семейстнво, в случай че решат да се изселят от вкъщи си, който е на хърватска територия.

Къщата остава благосъстоятелност на фамилията. Тези, които се изселят, имат опция са избират къде в Словения да живеят.

Поради интернационалното право и смисъла на определянето на държавната граница министър председателят Миро Церар прикани хърватския министър председател Андрей Пленкович да назначи междудържавна комисия, която да дефинира сухопътната граница и да направи корекции на местата, където е допустимо.

Арбитражното решение за границата сред Словения и Хърватия ще влезе в действие, когато държавното управление вземе решение за картографско показване на ситуацията и то бъде вписано в кадастъра.

Преди дни стана ясно, че словенското министерство на външните работи приготвя тъжба против Хърватия за неспазване на решението на интернационалния трибунал по разногласието за границата сред двете страни в Пиранския залив.

Словения и Хърватия спорят за границата от оповестяването на независимостта си през 1991 година Двете страни се съгласиха на арбитраж през 2009 година, само че Хърватия се отхвърли от него през 2015 година, откакто бе разкрито, че словенски представители са лобирали пред съдиите да вземат решение в тяхна изгода.

Постоянният трибунал в Хага постанови през юни, че по-голямата част от противоречивия Пирански залив принадлежи на Словения, която със специфичен акт получи и кулоар през хърватските териториални води към интернационалните води. Загреб обаче отхвърля да признае решението на арбитражния съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР