Представители на Сърбия и Косово отново ще обсъждат днес в

...
Представители на Сърбия и Косово отново ще обсъждат днес в
Коментари Харесай

Белград и Прищина бистрят забраната на сръбския динар в Косово

Представители на Сърбия и Косово още веднъж ще разискват през днешния ден в Брюксел решението на Централната банка на Косово (ЦБК) да забрани разплащанията в страната в сръбски динари.

Сърбия не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на тогавашната си област и продължава да я счита за част от територията си. Днешните полемики се организират в границите на разговора за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина, който се води с посредничеството на Европейски Съюз.

От 1 февруари влезе в действие решение на ЦБК, което планува еврото да бъде единствената валута за разплащания в брой в страната. Това ускори терзанията на локалната сръбска общественост, която получава сръбски заплати и пенсии в динари и ги употребява за покупки и разплащания в Косово.
Прищина одобри за публична валута еврото през 2002 година, въпреки страната да не е член на еврозоната.

Белградската делегация, която включва специалисти, още веднъж ще бъде водена от ръководителя на службата за Косово и Метохия Петър Петкович. Начело на косовската делегация се чака да бъде основният договарящ на Косово по разговора с Белград Бесник Бислими.

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано уточни, че ще се проведат двустранни срещи с двете страни, първо с представители на Белград, а по-късно ще се организира тристранна среща.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР