Представители на ръководствата на организациите-членове на Асоциацията на организациите на

...
Представители на ръководствата на организациите-членове на Асоциацията на организациите на
Коментари Харесай

Среща на АОБР с министър Милена Стойчева

Представители на управленията на организациите-членове на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ организираха среща с министъра на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, на която разискаха целите на АОБР за 2023г. и взаимоотношението сред МИР и бизнеса.

Министър Стойчева показа целите на министерството, като съобщи: „ За нас положителното взаимоотношение с бизнес средата е основно. Надявам се тази среща да е началото на деен разговор и на регулярни срещи отсега нататък. Разчитаме доста на вашата противоположна връзка, тъй като ние би трябвало да работим дружно, тъй че страната да се придвижва напред ".

Министър Стойчева очерта пет целта пред екипа й. Сред тях са преобразяване на България в дестинация за високотехнологични вложения и интелектуален капитал, създаване на устойчива основа за развиване на предприемаческата и стартъп екосистема, основаване на благоприятни условия за стимулиране на основни браншове с високa добавена стойност, въз основа на научноизследователска и развойна активност, софтуерен трансфер и обучение, основаване на удобна среда за резистентен стопански напредък, включваща всички заинтригувани среди по модела на така наречен " отворена иновация ". Министър Стойчева уточни още, че се изготвя разбор и оценка на всички принадлежности и ограничения, с който разполага министерството посредством неговите структури, с цел да се осъществят в цялостна степен политиките в посока зелен, цифров и обществено обективен преход.

„ Благодарим Ви за бързата реакция и за опцията да представим целите на АОБР в региона на нововъведенията и растежа " съобщи основният секретар на БТПП Васил Тодоров. Той подчертава върху значимостта на приемане на Закона за поощряване на научните проучвания и на нововъведенията, който към този момент е минал публично разискване.

Главният секретар на БТПП изрази позиция, че при бъдещо финансиране на Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност е належащо да се вкара явен правилник по отношение на използването на обектите на индустриалната благосъстоятелност, основани в съдействие сред предприятията и научните организации, като се вкара разграничителна линия по отношение на опцията предприятията свободно да употребяват обектите в своята активност, а научните организации да употребяват резултатите в своята бъдеща научна активност. Акцент бе подложен и на нуждата от повишение на броя на дребните и междинни предприятия и организации, финансирани по стратегия „ Хоризонт Европа " 2021-2027 и осъществяване на разбор на дребния брой български бенефициенти, спечелили до момента планове по рамковите стратегии на Европейски Съюз.

Васил Тодоров акцентира и на нуждата от поощряване на клъстерните структури, които са един извънредно потребен инструмент, прилаган в Западна Европа за институционализиране на взаимоотношенията сред предприятията и научните организации, и ориентиран към основаване и развиване на артикули или групи артикули.

Главният секретар на БТПП уточни, че е належащо периодите, планувани за старт на бъдещи процедури, посочени в годишните работни стратегии на Комитетите за наблюдаване, от инструктивни, да се трансформират в наложителни за ръководещия орган на съответните стратегии.

Васил Велев, ръководител на АИКБ, подчертава върху намаляващия размер на вложения в страната. Той уточни, че по последни данни брутото капиталообразуване съставлява едвам 18-19% от Брутният вътрешен продукт, като е належащо този индикатор да се увеличи на 25%. Велев акцентира още и на тласъците за повишение на капиталовата интензивност в страната, измежду които: конкурентни цени на електрическата енергия, обезпечаване на задоволително висококвалифицирани човешки запаси, улеснение на опцията за импорт на фрагменти, ускорение на процедурите за финансиране на планове по Плана за възобновяване и резистентност и стратегиите, финансирани от Европейски Съюз за директна поддръжка на вложенията. Една чудесна опция за бърза поддръжка, още през този месец, на над 350 положителни капиталови плана е даване на спомагателен освободен запас за наддоговаряне по мярката за софтуерна рационализация по ПВУ. Председателят на АИКБ означи още като значими предпоставки за поощряване на вложенията - господство на правото, ограничение на корупцията и сивия бранш.

Добри Митрев, ръководител на БСК, сложи фокус върху научните проучвания и ускорение на приемането на Закона за поощряване на научните проучвания и на нововъведенията. Той уточни още, че е належащо да се обезпечи достъп на бизнеса до прилагане на резултатите от научните проучвания, финансирани с обществени средства. В тази връзка, Митрев подчертава и върху обезпечаването на улеснен достъп на предприятията до инфраструктурата на София Тех Парк и Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност. Председателят на БСК означи още и нуждата от обзор на системата на националните контактни лица по стратегия „ Хоризонт Европа ", като се прегледат формите на връзка с предприятията. Добри Митрев подчертава и върху насърчаването на експортния капацитет на МСП посредством обзор на дейностите, реализирани от ИАНМСП. Митрев акцентира и нуждата от обзор и възможна промяна на Иновационната тактика за умна специализация.

Теодора Овчарова, специалист, КРИБ, акцентира на нуждата от поощряване на нововъведенията, освен в започващите и нови предприятия, само че и в съществуващите такива, които имат потребност от финансиране за съоръжение. Тя показа, че кандидатстването по процедурата Технологична рационализация по НПВУ е посочила изключителния интерес и потребност на бизнеса от вложения в софтуерно съоръжение за модернизиране на производството, като е належащо да се подхващат стъпки за наддоговаряне по процедурата.

Овчарова акцентира и на нуждата от промени в Наредбата за изтъкване на нередности, представляващи учредения за осъществяване на финансови корекции, и процентните индикатори за установяване размера на финансовите корекции по реда на Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове, призната с Постановление на Министерски съвет № 57 от 28.03.2017 година, защото нормите на наредбата не регистрират фрапантните промени в икономическата среда след пандемията, които са справедлива спънка да се реализиран знаци, свързани с обороти и облаги. Тя показа още и за забавянето при стартирането на нови принадлежности от Фонда на фондовете.

Радослав Петков, ръководител на Съвета по нововъведения, цифровизация и нови технологии при БТПП, акцентира на нуждата от основаване на по-ефективна връзка при програмирането на процедурите сред бизнеса и ръководещите органи на Националния проект за възобновяване и резистентност и на Програма КИП 2021-2027. Той показа, че е належащо да се подчертава и върху усъвършенстване (съкращаване) на периодите за осъществяване на процедурите, свързани с създаване на нововъведения, подпомагането на новаторски започващи компании и обезпечаване на опция за развиване на планове с висока добавена стойност посредством ангажиране на вниманието на финансовите институции към активността на европейските иновационни хъбове и други

Виолин Ненов, член на Народно събрание на АИКБ и ръководител на Българска браншова камара „ Машиностроене " акцентира на нуждата от слагане на фокус върху индустриалните предприятия при правене на насоките за кандидатстване по обособени процедури, като и от смяна в нормативната уредба на разпоредбите за кандидатстване и отчитане по Националния иновационен фонд, които той дефинира като остарели.

В края на срещата министър Стойчева съобщи „ Наясно сме с всички въпроси, които поставяте и ще създадем всичко, което зависи от Министерството на нововъведенията и растежа, с цел да бъдат те позволени. Всяка от тематиките ще бъде адресирана. Конкретно за процедурата за „ Технологична рационализация " Министерството е направило всички нужни съответни стъпки, с цел да обезпечи опция оптимално огромен брой предприятия да се възползват от ресурса ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР