Представители на партньорите по проект Прилагане на иновативни мерки за

...
Представители на партньорите по проект Прилагане на иновативни мерки за
Коментари Харесай

Община Пловдив обмени добри практики с Норвегия за въздействието на климатичните промени

Представители на сътрудниците по план „ Прилагане на новаторски ограничения за намаляване и акомодация към изменението на климата в общините на Република България “ в границите на Програма „ Опазване на околната среда и климатичните промени “  на Европейското икономическо пространство (ЕИП) посетиха Осло в края на март.

В делегацията участваха представители на 8 общини, измежду които Пловдив, София, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Кърджали, Сливен, както и заместител кметове, координатори на плана от общините-партньори, представители на НДЕФ, в това число и на консултантския екип.

Домакин и уредник на програмата в Осло беше Асоциацията на общинските и районните управляващи (KS). Целта на визитата беше запознаване с работата на общините в Норвегия в областта на акомодация към климатичните промени и с съответни планове на място, които към този момент са изпълнени или се извършват.

В Асоциацията на общинските и районните управляващи (KS) присъстващите се осведомиха за правилата на ръководство на локалните управляващи в Норвегия, с ролята им в областта на климатичните дейности и съответно в региона на акомодацията. Участниците сложиха доста въпроси, отговорите на които им помогнаха да схванат приликите и отликите в локалното самоуправление в двете страни. Водещ на сесията беше господин Кристиян Ларсен, координатор на плана от страна на норвежкия сътрудник.

Последва посещаване на община Барум, където координаторът по проблемите на климата арх. Педро Ардила показа стратегическата рамка за акомодация към климатичните промени на общината, а по-късно персонално заведе участниците до местата, където се осъществя на стадии план за отварянето на река Сандвика в града. Преди години тя е била „ затворена “ подземен, с цел да се строят от горната страна улици и паркинги, а в този момент, когато равнищата на водните басейни се повишават и зачестяват поройните дъждове, реката още веднъж се „ отваря “ като коритото й се оформя по този начин, че да поема огромни размери вода в случаи на проливен дъжд, без да се заплашва сигурността на околната инфраструктура – улици и здания. В региона на вливането на реката във фьорда крайбрежната територия се оформя като парк „ Кадеттанген “ с изкуствени неголеми възвишения, които да изиграят ролята на насипи при повишаване на равнищата на водните басейни.

Следващата спирка на групата беше в основания в последно време Нансен парк (на името на Фритьоф Нансен) във Форнебу (в зоната, в която е било ситуирано предходното основно летище на Осло до 1998 г.).

Паркът към този момент е подготвен като в него са приложени всички нужни ограничения за акомодация към високите води и поройните дъждове. Приложени са разнообразни подходи за ръководство на водата за да се сътвори удобна среда за отдих и в това време да се плануват ограничения за „ вдишване “ на огромни количества вода при потребност.

В момента в периферията на парка се построяват жилищни здания, които са планувани и се строят на по-високите терени, с цел да не бъдат наранени от покачването на равнищата във водните басейни на парка, само че и също, с цел да се обезпечи бързото оттичане на водата надолу към тези басейни при поройни дъждове. При построяването на жилищните здания се ползват правилата на кръговата стопанска система. При изкопите целият размер материал се обработва и сепарира на място за да се оползотворят всички фракции при строителството и да се спести транспортиране и връщане на големите маси почва и камък. На мястото на към изкопите се оформят краткотрайни насипи, които да понижават шумовото замърсяване за жителите и посетителите на парка.

Делегацията беше призната и от заместител кмета на община Осло господин Абдула Алсабег, който срещна участниците в резюме с историята на града в формалната зала на кметството, където се връчват Нобеловите награди за мир.

След това бяха показани главните стратегически документи на общината в областта на околната среда, на ръководството на климатичните дейности и ръководството на водите. Системата на ръководство на град Осло беше показана от госпожа Мари Нелсен от Кабинета на кмета на Осло, а съответните проекти и правила на ръководство на климатичните дейности бяха показани от специалистите на организациите по обмисляне и строителство и организацията по климата (подразделения на общината).

Те бяха и домакини на „ диалога в придвижване “ – посещаване на съответни обекти за ръководство на наводнения и възобновяване на реките. Участниците станаха очевидци на строителните действия по отваряне на реки, създаване на система от обекти, целящи поемането на огромни количества вода в случаи на наводнения. Видяха на място и по този начин наречените дъждовни градини, в които водата от поройните дъждове се дренира в зелените площи на улиците и се води до водни басейни, към които са завършени паркови пространства, спортни площадки и други. Норвежките сътрудници споделиха даже и несполучливи опити за създаване на „ дъждовни корита “, за които се е открило, че несъобразяване на елементи при проектирането на наклона в рамките единствено на 5% е предопределило неуспеха на това начинание.

Всички участници бяха извънредно дейни по време на срещите и визитите и получиха отговори до най-малки детайлности. Те споделиха удовлетворението си от визитата, благодариха за предоставените материали и изявления и увериха, че опитът, с който са се срещнали, ще откри приложение при проектирането на капиталовите ограничения в границите на плана.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР