Представители на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) показаха

...
Представители на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) показаха
Коментари Харесай

Ето как се гласува машинно /СНИМКИ/

Представители на Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК) демонстрираха пред жители и публицисти през днешния ден по какъв начин може да се упражни правото на избор с машини за гласоподаване.

Пред входа на ЦИК в постройката на Народното събрание (бившия Партиен дом) бяха изнесени две машини, на които всеки можеше да направи пробно гласоподаване при засилен интерес от хора, които желаят да се уверят, че гласуването не е мъчно.



Процедурата е лесна, прилича изтегляне на пари от банкомат като се извършват елементарни команди на български език, обясниха специалисти от " Сиела Норма ", компанията която внесе в страната тази техника.

Гласоподавателят получава от член на СИК пластика с чип, която се вкарва в слота на машината. В 3 страници са показани номерата на партиите отляво, а в дясно са показани преференциалните гласове с имената на претендентите за народни представители. След като избира номера на политическата мощ, в случай че желае слага преференция за желан от него претендент, и натиска бутона " гласоподавам ".



Машината разпечатва квитанция с QR код, само че и с изписани на български език името на партията и желания кандидат-депутат. Разписката се пуска в специфична урна. 

Целта на демонстрацията е да се даде опция на жителите и членовете на секционни изборни комисии да се срещнат с метода за гласоподаване с машини и да ревизират дали те вярно регистрират подадените гласове, като ще се извърши сравняване на данните от машинния протокол с ръчно броене на контролните разписки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР