Представители на комисията на спортистите към Световната антидопингова агенция (WADA)

Представители на комисията на спортистите към Световната антидопингова агенция (WADA) ...

Спортисти поискаха пълна забрана за Русия заради допинга.


Представители на комисията на спортистите към Световната антидопингова агенция (WADA) поискаха пълна забрана за участие на руски спортисти на олимпийските игри през 2020 и 2022 г. заради допинг нарушенията на страната. На среща в Лозана (Швейц) днес WADA трябва да реши какво наказание да бъде наложено на Русия заради манипулацията на данните от московската антидопингова лаборатория. Комисията по съответствие (CRC) вече призова за 4-годишно наказание за участие в международни турнири. МОК обаче иска да позволи на руснаци да се състезават като неутрални, както беше на зимните игри в Пьонгчанг (Кор).

9 от 17-те членове на комисията на спортистите обявиха, че пълната забрана на руско участие е "единственият подходящ отговор". "Откритите до момента измами и манипулации ще бъдат окуражени с по-малък отговор. Към днешна дата руската допинг сага доминира три олимпиади, с четвърта на хоризонта. Актовете на измама и корупция на Русия се подиграха не само с правилата, но и с тези, които ги създават и ги пазят", се казва в писмото.

Американската антидопингова агенция (USADA), както и британската (UKAD) също призоваха за "възможно най-тежки санкции срещу Русия".

Източник: segabg.com