Комисарят на Европейския съюз разкритикува Х заради досиета на дезинформацията

...
Представители на Европейския съюз призоваха във вторник големите социални медийни
Коментари Харесай

Представители на Европейския съюз призоваха във вторник големите социални медийни платформи да засилят мерките си срещу онлайн невярната и дезинформация, особено относно войната в Украйна.

В подготвените забележки във вторник вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова особено критикува X, платформата, известна преди като Twitter, като имаща „най-голямото съотношение на публикации с невярна/дезинформация“ сред платформите, които подават доклади до ЕС.

„Установено е, че участниците в дезинформацията имат значително повече последователи … и са склонни да се присъединят към платформата по-скоро от потребителите, които не използват дезинформация“, добави Йоурова.

Докладът на X следва решението тази пролет да се оттегли от ангажиментите за спазване на доброволен кодекс за поведение относно дезинформацията, ход, който повдигна вежди сред групите за наблюдение и регулаторите. X не отговори веднага на искане за коментар.

Докладите, представени тази седмица от ЕС, отразяват документи за прозрачност, удостоверяващи усилията на компаниите да спазват кодекса. В ЕС спазването на доброволния кодекс е фактор при определяне на цялостното съответствие на платформата със Закона за цифровите услуги, строг набор от задължителни разпоредби за онлайн платформи, които влязоха в сила това лято. За големите социални медийни платформи нарушенията на DSA могат да означават милиарди глоби.

Докладите от компании, включително Google, Meta, Microsoft и TikTok, обхващат широк спектър от типове съдържание и действия за прилагане от платформите. Най-големите платформи са се ангажирали да издават отчети на всеки шест месеца, а изданието от тази седмица отразява първия набор за покриване на пълен шестмесечен период, каза Европейската комисия.

Докладът на Google показа, че през първата половина на годината е блокирал повече от 31 милиона евро рекламни приходи към базирани в ЕС акаунти, разпространяващи дезинформация, докато TikTok заяви, че е премахнал повече от 140 000 видеоклипа с над един милиард гледания, които са били в противоречие с политиката на компанията за дезинформация, според Европейската комисия.

Междувременно Microsoft съобщи, че е блокирал създаването на повече от 6,7 милиона фалшиви акаунта в LinkedIn, а Google заяви, че през първото тримесечие на годината дъщерната й компания YouTube е премахнала стотици канали, свързани с подкрепяната от Русия група за дезинформация, известна като Интернет Агенция за изследвания.

Но Йоурова каза, че компаниите не могат да си починат.

„Очаквам платформите да положат повече усилия с по-добри резултати“, каза тя в подготвените си забележки. „Руската пропаганда и дезинформация все още присъстват много в онлайн платформите. Това не е както обикновено; Кремъл се бие с бомби в Украйна, но с думи навсякъде другаде, включително в ЕС.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР