Представители на бизнес организации направиха пред БНР първи коментари след

...
Представители на бизнес организации направиха пред БНР първи коментари след
Коментари Харесай

Ето реакцията на бизнес организации след спирането на руския газ

Представители на бизнес организации направиха пред БНР първи мнения след прекъсването на доставките на природен газ от съветската компания " Газпром ".

Енергийният министър не даде явен отговор по какъв начин ще бъдат подсигурени газовите доставки и докога, съобщи пред БНР Ивайло Найденов - изпълнителен шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители. Организацията съставлява предприятията, които употребяват 50 % от цялото количество газ в страната.

" Вече би трябвало да се мисли по какъв начин ще се обезпечава газа за юни и за юли, какви цени, какви количества ще се декларират - има предприятия, които могат да понижат производството си, само че има и предприятия, които биха били изложени на риск от софтуерни повреди, в случай че се понижи подаването на газ, само че това е към този момент в областта на спекулациите ", уточни Найденов.

" Ако има прекъсване на физическите доставки от Русия и не са обезпечени съответни количества, които да заместят този поток, това най-вероятно ще докара до ограничаващ режим ", предвижда Ивайло Найденов.

" Ако алтернативата коства с 40% повече от сегашните цени, несъмнено има предприятия, които ще спрат по чисто стопански причини или ще понижат до най-малко производството. "

Предвидимостта към този момент я няма, няма по какъв начин да се ръководи огромно дружество по този метод, безапелационен е Ивайло Найденов.

Една от дребното същински други възможности за доставка на природен газ, които биха могли да се осъществят в кратковременен проект – това е Турция. Правителството би трябвало доста бързо да направи дипломатическа, политическа, икономическа крачка към южните ни съседи, акцентира Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

" Това е най-бързата и безболезнена крачка, която би трябвало да създадем. "

Живодар Терзиев заяви, че от сутринта получават искания от предприятия за доставки на различно гориво. Според Терзиев обаче няма прогноза за внезапен скок в цената на горивата по бензиностанциите.

" Стотинка нагоре, две надолу или пък назад ще бъдат до края на месеца и в първата седмица на май за празниците, 3 лева за автомобилния бензин; 3,10-3,15 за дизеловите горива, само че това, което виждаме последната седмица, ще бъде и идващите десетина дни. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР