Представител на групата за помощ предупреждава, че хуманитарната криза в Украйна рискува да стане „нормализирана“

...
Ръководителят на групата за помощ International Rescue Committee в Украйна
Коментари Харесай

Ръководителят на групата за помощ International Rescue Committee в Украйна казва, че се подготвя за по-малко дарения тази година защото не се отделя достатъчно международно внимание на Украйна, тъй като войната на Русия рискува да се превърне в продължителен конфликт

От SAMYA KULLAB 5 септември 2023 г., 14:36 ​​ч. Украйна и се подготвя за по-малко дарения, използвани за финансиране на операции в белязаната от битки страна, нейната президентът предупреди във вторник.

Ръководителят на Международния спасителен комитет Дейвид Милибанд каза, че основната му грижа е, че 19-месечната война и произтичащата от нея хуманитарна криза, причинени от Инвазията на Русия и продължаващите атаки срещу гражданска инфраструктура се „нормализират“ от международната общност, докато нуждите, породени от войната, не показват признаци на намаляване, каза той.

„Знаем, че цифрите за 2022 г. за хуманитарна помощ в Украйна няма да се повторят“, каза той пред Асошиейтед прес. Милибанд каза, че не очакват даренията, получени от Европа и Северна Америка миналата година, да бъдат съпоставени.

IRC получи 40 милиона долара финансиране за операции в Украйна през 2022 г. През 2023 г. групата за помощ получи почти по-малко от половината от тази сума, с $27 млн. Въпреки това нуждите остават постоянни, каза той.

В момента има 18 милиона украинци в хуманитарна нужда, пет милиона души вътрешно разселени и шест милиона бежанци, живеещи в други страни, каза Милибанд, добавяйки, че смъртните случаи на цивилни и нивата на вътрешно разселване продължават да бъдат съответно „високи“ и „рекордни“.

Механизмите за справяне на украинските граждани се изчерпват след месеци на война. Много семейства, особено тези, които живеят близо до фронтови зони без средства за издръжка, изчерпват спестяванията си, за да си купят храна и консумативи. Замърсяването с мини като IED и невзривени боеприпаси съсипва поминъка на фермерите и собствениците на добитък. Постоянният обстрел тероризира цивилните и продължава да разрушава безброй домове.

„Всички това са симптоми на продължителна криза“, каза той, добавяйки, че една продължителна война в Украйна е непосредствена опасност.

Miliband казаха, че очакват предстоящата зима да бъде особено студена и се страхуват от подновена руска кампания за насочване към гражданска и енергийна инфраструктура, която миналата година запази много украинци без електричество през най-студените месеци на годината.

Оттогава Украйна подобри способностите си за противовъздушна отбрана.

Милибанд каза, че донорите — включително държави в Европа, Северна Америка и богатите на петрол държави от Персийския залив — все още изразяват „много силен ангажимент към Украйна“ и „няма отстъпление от поетите ангажименти“, но има нужди, които са да бъдат посрещнати по целия свят.

Той добави, че особено в Европа средствата за международна помощ се използват за подкрепа на украински бежанци, които са избягали от страната и са се заселили отново там. „Това е двоен удар за някои от най-бедните хора в света, които са извън Украйна, но са засегнати от кризата.“

IRC е активен в Сомалия, Нигерия, Сирия и Афганистан, страни, в които граждански войни и военни действия бушуват от години, ако не и от десетилетия. Милибанд каза, че групата за помощ е станала свидетел на това как продължителните конфликти могат лесно да „загубят внимание, да загубят интерес и ненормалното да се нормализира“, каза той.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР